Dostupni linkovi

Folksvagen: Ne tražimo alternativne lokacije za novu fabriku


Folksvagen, ilustracija
Folksvagen, ilustracija

Folksvagen ne traži alternativne lokacije za izgradnju nove fabrike automobila, rekao je agenciji Rojters Andreas Tostman, šef proizvodnje nemačke fabrike automobila.

Ranije ovog meseca, nemački proizvođač je saopštio da je odložio odluku o izgradnji fabrike automobila u Turskoj nakon međunarodnih kritika zbog vojne ofanzive u Siriji.

„Pratimo razvoj događaja. Planovi za Tursku su trenutno na čekanju. Ne gledamo aktivno alternativne lokacije", rekao je Tostman.

Izjava iz nemačke kompanije, došla je dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će ponovo pokušati da dovede Folksvagen u Srbiju i da će o tome razgovarati sa nemačkim ministrom privrede i energetike Peterom Altmajerom koji danas dolazi u posetu Beogradu.

„Daćemo sve od sebe da dovedemo Folksvagen. Ali, ne bih da budim lažnu nadu. Borićemo se svim srcem, energijom i snagom. Spremamo se za tu posetu kao da Crvenoj Zvezdi ili Partizanu u posetu dolazi Bajern", rekao je Vučić prilikom boravka u Vranju, dan uoči posete nemačkog ministra.

„'Nagrabusio' je Altmajer koliko ću da ga gnjavim oko Folksvagena“, poručio je Vučić.

Brkić: Dolazak Volkswagena bi bio dobar signal investitorima

Inače, u martu ove godine Vučić je posetio centralu firme u Volfsburgu, slikajući se u muzeju oldtajmera. Domaćim medijima je rekao:

“Ako u tome uspemo mogu samo da skinem naočare, plačem i kažem - ja sam svoj posao obavio.“

Karikatura Predraga Koraksića Coraxa
Karikatura Predraga Koraksića Coraxa

Nova fabrika Folksvagena trebalo bi da proizvodi sledeće generacije "folksvagen pasata" i "škode superb" sa maksimalnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od preko 300.000 vozila i da zaposli tri hiljade radnika.

U zvaničnoj najavi plana posete nemačkog ministra Petera Altmajera predviđen je razgovor danas popodne sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbije, nakon čega će biti potpisani bilateralni dokumenti i održan okrugli sto "Saradnja kompanija sa lokalnom samoupravom ili Vladom".

XS
SM
MD
LG