Dostupni linkovi

BiH: Sastanak udarnih grupa za borbu protiv terorizma i trgovine ljudima


Sastanak udarnih grupa
Sastanak udarnih grupa

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, sazvala je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma i Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne imigracije.

„Ovo je prvi put da se održava zajednički sastanak dvije udarne grupe, a razlog je aktuelna situacija povezana sa povratkom državljana BiH sa stranih ratišta, kao i sigurnosna i humanitarna situacija u BiH, povezana sa boravkom većeg broja ilegalnih migranata u našoj zemlji“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zaključeno je da se nastavi intenzivan rad, u okviru nadležnosti institucija i agencija, te da se nastavi i unaprijedi saradnja svih institucija u cilju poboljšanja sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.

Inače, ranije je bilo najavljeno izručenje devet državljana Bosne i Hercegovine koji se sumnjiče da su se borili u redovima tzv. Islamske države, militantne organizacije koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija stavilo na listu terorističkih.

Ipak, izručenje se, kako je rekao ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić "zbog proteklih događaja i novih okolnosti koje su nastale na prostoru Sirije odgađa do daljnjeg". Istovremeno, Turska je počela vojne operacije u Siriji.

Na sastanku udarnih grupa je učestvovalo više od 30 osoba, među kojima čelnici, direktori i visoki zvaničnici pravosudnih institucija, kao i agencija za provođenje zakona sa nivoa BiH, oba entiteta i Brčko distrikta, sa zajedničkim ciljem - dogovaranjem i koordinacijom daljih aktivnosti u navedenim oblastima.

Također, sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava u BiH.​

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG