Dostupni linkovi

Livaković: Voda i komunalne usluge stižu u 'Vučjak'


Izbjeglice i migranti u kampu Vučjak, ilustrativna fotografija
Izbjeglice i migranti u kampu Vučjak, ilustrativna fotografija

Cisterne sa vodom danas (22. oktobra) bit će dopremljene u kamp „Vučjak“ nadomak Bihaća, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dževad Livaković, direktor Uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK), koja će do daljnjeg finansirati dopremanje vode i odvoz smeća u ovom privremenom prihvatnom kampu.

„Jutros smo dogovorili sa javnim preduzećima 'Komrad' i 'Vodovod' Bihać da krenu sa odvozom smeća i isporukom pitke vode tako da će voda biti dostavljena u narednim satima“, kaže Livaković i dodaje da će sutra (23. oktobar) biti održana i hitna sjednica Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migratskom krizom u USK kako bi se donijela odluka o korištenju sredstava posebne naknade, a nakon toga će zasjedati i Vlada Unsko-sanskog kantona kako bi iste potvrdila.

„Sredstva će biti operativna u narednih nekoliko dana i mi ćemo ići sa direktnim sporazumima sa ovim javnim preduzećima, kako migranti i izbjeglice na Vučjaku ne bi bili uskraćeni za ove usluge, ali i kako ne bi ugrozili zdravstveno-epidemiološku situaciju koja je ionako loša“, naglašava Lijevaković.

Podsjećamo, gradska uprava Bihaća od ponedeljka, 21. oktobra, kako je to ranije najavio gradonačelnik Šuhret Fazlić, uskratila je svaku vrstu pomoći gradskih javnih preduzeća ovom kampu, zbog, kako je naveo, ograničenih finanijskih mogućnosti grada.

Izbjeglice i migrati koji borave u kampu „Vučjak“, njih oko 700, jučer su se snalazili sami odlazeći po vodu do kuća u obližnjem naselju Zavalje.

Istovremeno, Crveni krst-križ grada Bihaća i Unsko- Sanskog Kantona od jučer je prešao na podjelu lanč paketa migrantima u kampu, umjesto ranija dva topla obroka.

Kako su naveli, njihove zalihe su ograničene i pitanje je do kada će moći i na ovaj način opsluživati potrebe izbjeglica i migranata u kampu „Vučjak“, koji je ranije proglašen neuslovnim i čije zatvaranje traže i predstavnici Evropske komisije, Ujedinjene nacije i druge relevatne međunarodne organizacije. Plan i dogovor oko eventualne nove lokacije ne postoji jer su svi dosadašnji prijedlozi odbijeni od lokalnih zajednica.

Migranti na Vučjaku čekaju odluku lokalnih vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG