Dostupni linkovi

Asanž se pojavio pred londonskim sudom, delovao utučeno i zbunjeno


Džulijan Asanž

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pojavio se danas pred sudom u Londonu u okviru postupka za njegovo izručenje u SAD koje ga optužuju za špijunažu, gde nije upeo da izdejstvuje odlaganje procesa kako bi njegov pravni tim imao više vremena da se pripremi za slučaj, prenosi AP.

Asanž je prkosno podigao pesnicu prema pristalicama koje su ispunile galeriju sudnice kako bi videle svog heroja.

Izgledao je kao da je oslabio, ali zdravo, iako je govorio veoma blago i povremeno delovao utučeno i zbunjeno.

Asanž i njegov pravni tim nisu uspeli da ubede sudiju Vanesu Barajtser da je tromesečno odlaganje u inače sporom procesu opravdano.

Pošto je sudija odbila da odloži proces, Asanž je nervoznim glasom rekao da ne razume procedure pred sudom.

Kazao je i da njegov slučaj "nije pravedan", jer vlada SAD ima "neograničene resurse", dok on nema lak pristup ni advokatima ni dokumentima koji su mu potrebni za borbu protiv izručenja.

"Oni imaju sve prednosti", naveo je 48-godišnji Asanž kog SAD traže zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa.

Vlasti SAD terete Asanža za kovanje zavere s bivšom analitičarkom američke vojne obaveštajne službe Čelsi Mening za upad u računar s poverljivim podacima u Pentagonu.

Ta optužnica je objavljena 11. aprila, pošto je Asanž ranije tog dana uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. kako ne bi bio izručen Švedskoj po optužbi za seksualni napad.

'Sloboda za Asanža'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

XS
SM
MD
LG