Dostupni linkovi

Ministar: Asanž neće biti izručen zemlji gde mu preti smrtna kazna


Asanž je u SAD optužen za špijunažu i Vašington traži njegovo izručenje (Fotografija sa protesta ispred suda u Londonu, maj 2019)
Asanž je u SAD optužen za špijunažu i Vašington traži njegovo izručenje (Fotografija sa protesta ispred suda u Londonu, maj 2019)

Osnivač VikiLiksa Džulijan Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi mu pretila smrtna kazna, rekao je britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

"To je osnovni uslov koji smo dogovorili, da nećemo dozvoliti da bude izručen na mesto gde bi mogao dobiti smrtnu kaznu. Ta garancija je čvrsta", rekao je Dankan novinarima u Ekvadoru, gde se nalazi u poseti.

Asanž je u SAD optužen za špijunažu i Vašington traži njegovo izručenje. Ročište po tom zahtevu je zakazano za kraj februara naredne godine u Velikoj Britaniji.

SAD Asanža optužuju da je ugrozio bezbednost njihovih diplomata i vojnika kada je VikiLiks 2010. objavio 250.000 diplomatskih depeša i oko pola miliona poverljivih dokumenata o aktivnostima američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Takođe, Asanž je optužen i za "zaveru" s nekadašnjom vojnom analitičarkom Čelzi Mening, koja mu je dokumente dostavila.

Osnivač VikiLiksa je sedam godina boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je dobio politički azil, da bi 11. aprila bio uhapšen uz dozvolu novih vlasti u Kitu.

Odmah je odveden u pritvor, a potom osuđen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova uslovne slobode.

Ekvadorska vlada je potvrdila da je pre povlačenja odluke o azilu za Asanža dobila pisane garancije britanske vlade da on neće biti izručen zemlji u kojoj bi mogao biti mučen ili osuđen na smrt.

SAD Asanža optužuju po 18 tačaka, a zbirna kazna za sve njih iznosi oko 175 godina zatvora. Špijunaža je u SAD zločin podložan smrtnoj kazni.

XS
SM
MD
LG