Dostupni linkovi

Iran protiv turskih vojnih položaja u Siriji


Ras e-Ajn, ilustrativna fotografija
Ras e-Ajn, ilustrativna fotografija

Iran je odbacio mogućnost uspostavljanja vojnih položaja Turske unutar Sirije, rekao je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi, prenosi agencija Rojters.

"Mi smo protiv toga da Ankara uspostavi vojne položaje u Siriji. Probleme treba rješavati diplomatskim putem. Treba poštovati integritet Sirije", naglasio je Musavi.

Krajem prošle sedmice, Turska se nakon razgovora sa američkim potpredsjednikom Majklom Pensom saglasila sa petodnevnom obustavom ofanzive na sjeveroistoku Sirije kako bi kurdski borci mogli da se povuku iz "bezbjednosne zone" koju Ankara želi da uspostavi nedaleko od svoje granice.

Granatiranje Sirije nakon sporazuma o primirju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je tokom vikenda da će Ankara nastaviti sa svojom ofanzivom na sjeveroistoku Sirije "kako bi uništili terorističke vođe" ukoliko ne bude u potpunosti sproveden njihov dogovor sa Vašingtonom.

Iran se nakon početka vojne ofanzive Ankare ponudio da se uključi u razgovore sa sirijskim Kurdima, administracijom u Damasku i Turskom radi uspostavljanja bezbjednosti duž sirijsko-turske granice.

XS
SM
MD
LG