Dostupni linkovi

Barnije sa ambasadorima EU o zahtevu za odlaganje Bregzita


Mišel Barnije
Mišel Barnije

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije sastao se u Briselu s ambasadorima država članica EU kako bi razmotrili moguće posledice zahteva za novo odlaganje Bregzita koji je uputio britanski premijer Boris Džonson.

Upitan da li bi lideri EU bili spremni da odobre novo odlaganje Bregzita, Barnije je rekao samo da će predsednik Evropskog saveta Donald Tusk održati konsultacije "u narednim danima", prenosi Asošiejted pres.

Barnije je kazao i da je s ambasadorima imao "veoma kratak i normalan sastanak" o narednim koracima ratifikacije sporazuma u EU.

Britanski ministar zadužen za pripreme za Bregzit Majkl Gouv izjavio je da je London počeo da pravi planove za nepredvidjene situacije kako bi se izborio s poremećajima koji se očekuju ako Velika Britanija napusti Evropsku uniju bez dogovora.

Gouv je za Skaj njuz rekao da se vlasti Velike Britanije "pripremaju da obezbede da su, ako produženje (roka za Bregzit) ne bude odobreno (od EU), učinile sve što je moguće u cilju pripreme za izlazak bez dogovora", prenosi Asošiejted pres.

Boris Džonson je u subotu uveče poslao nepotpisano pismo Evropskoj uniji u kojem je zatražio odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU, predviđenog za 31. oktobar, pošto ga je britanski parlament obavezao na takav postupak.

Džonson je u Brisel poslao još jedno pismo, koje je potpisao, navodeći da on lično nije za ponovno odlaganje Bregzita i da smatra da bi to bilo pogrešno.

Džonson želi da ispuni obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Unije 31. oktobra, ali britanski parlament još nije glasao o novom, revidiranom sporazumu o Bregzitu koji je Džonson u četvrtak postigao s EU.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab rekao je da je uveren da će većina poslanika britanskog parlamenta podržati novi sporazum sledeće nedelje i da će do Bregzita doći u predviđenom roku, do 31. oktobra, prenosi BBC.

Britanski parlament u subotu je odlučio da odloži izjašnjavanje o novom sporazumu o razlazu s EU, pošto su poslanici podržali amandman kojim se isključuje mogućnost Bregzita bez dogovora.

XS
SM
MD
LG