Dostupni linkovi

Vučić: Niko nam nikada nije nudio razgraničenje ni podelu Kosova


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „niko nikada nije nudio razgraničenje ni podelu Kosova - jer je Kosovo za zemlje Evropske unije i za SAD nezavisno".

"Ljudima je najlakše da kažu mi smo protiv podele ili razgraničenja, a ja pitam ko nam je nudio. Niko nikada nam to nije nudio, na žalost, zato što je po njima Kosovo celovito, nezavisno. Tačka", rekao je Vučić za TV Prva.

On je kazao da "to što mi Srbi sebe doživljavamo kao svetsku silu i mislimo da možemo i mnogo više od toga, pokazuje koliko smo nesvesni svojih pozicija, situacije i svega što se dešavalo i da nismo sami u svetu".

"Uspeli smo da podignemo ugled u svetu i vratimo kosovsko pitanje koje je za veći deo sveta bilo završeno, ali nemojte da budete optimisti i mislite da su naši izgledi preveliki. Mi, pre svega, moramo da čuvamo naš narod, njihovu bezbednost da finansiramo školstvo, zdravstvo, penzije i da pomažemo i kada nam uvedu sankcije (takse od 100 odsto), kako reče (predsednik Srpske liste Goran) Rakić, to nisu samo sankcije nego totalni embargo na robu i da ih za 48 sati snabdemo kao što jesmo i pronađemo kanal kako", rekao je Vučić.

On je kazao da ljude koji pričaju kako je Đakovica na Kosovu, na primer, „staro srpsko mesto treba poslati tamo da žive“.

"(Novinar Aleksandar) Tijanić rekao je 'Kosovo je najskuplja srpska reč', samo niko neće da živi tamo. Mi treba da budemo svesni naše situacije, ja sam razumeo šta je američka i evropska ideja, jesam li srećan zbog njihovih do sada iskazanih ideja, samo ću da slegnem ramenima", rekao je Vučić.

Govoreći o nedavnom sastanku sa američkim izaslanikom Ričardom Grenelom, Vučić je rekao da se kao predsednik "bori da ne ugrozi poziciju Srbije, te da je zato "sam pisao službenu belešku koja će ostati sledećem predsedniku Srbije".

XS
SM
MD
LG