Dostupni linkovi

Odloženo objavljivanje rezultata izbora u Avganistanu


Članovi Nezavisne izborne komisije u Kabulu
Članovi Nezavisne izborne komisije u Kabulu

Objavljivanje preliminarnih rezultata predsedničkih izbora u Avganistanu, panirano za subotu 19. oktobar, je odloženo, saopšteno je iz Nezavisne izborne komisije. Šefica Komisije Hava Alam Nuristani to je saopštila na konferenciji za novinare u Kabulu, navodeći da će odlaganje "dodatno osigurati transparentnost procesa" i "vratiti poverenje ljudi u njega".

"Nažalost, zbog nekih tehničkih problema i zbog transparentnosti, nismo mogli da objavimo rezultate u skladu sa izbornim rasporedom", rekla je ona.

Zvaničnici od početka su izveštavali o problemima u prikupljanju i prenosu ogromnih količina informacija u glavni izborni računarski server sa biometrijskih uređaja koji su se po prvi put koristili za identifikaciju glasača sa prepoznavanjem lica. Dugotrajna vežba prepoznavanja lažnih glasova navedena je kao još jedan od faktora za sporo unošenje podataka.

Komisija je obećala da će preliminarne rezultate objaviti što je pre moguće, ali nije navela datum.

Predsedničke izbore u Avganistanu, održane 28. septembra, obeležilo je nasilje i optužbe za prevaru. Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu 15. oktobra je saopštila da je u periodu od 8. do 30. septembra ubijeno 85 ljudi, a još 373 je ranjeno u izbornom nasilju.

Samo na dan glasanja ubijeno je 28 civila, a 249 je ranjeno. Deca su činila više od trećine žrtava.

Avganistanske snage bezbednosti saopštile su da je, uprkos velikom broju žrtava, izborni dan uspeo, jer talibanski militanti nisu uspeli da izvedu velike napade.

XS
SM
MD
LG