Dostupni linkovi

Avganistan: Niska izlaznost na predsedničkim izborima


Predstavnici izborne komisije u Kabulu pripremaju brojanje glasova

Član Nezavisne izborne komisije (IEC) Avganistana rekao je da nezvanična procena izlaznosti na predsedničkim izborima 28. septembra pokazuje da je glasalo nešto više od 2 miliona birača, što je veliki pad u odnosu na poslednje predsedničke izbore 2014. godine kada je na birališta izašlo 7 miliona ljudi.

Oko 9,5 miliona Avganistanaca bilo je registrovano za glasanje, pa procene ukazuju da je izlaznost bila nešto više od 20 procenata.

Posmatrači iz avganistanske Nezavisne komisije kažu da je posebno mala izlaznost bila među ženama.

Na glasačkom listiću bilo je petnaest kandidata, ali se na izbore gledalo kao na trku između dva glavna kandidata, sadašnjeg predsednika Ašrafa Ganija, koji se kandidovao za još jedan petogodišnji mandat, i visokog zvaničnika Abdulaha Abdulaha. Ako nijedan kandidat ne dobije većinu u glasanju u prvom krugu, drugi krug izbora biće održan 23. novembra.

Izbori uz napade militanata i nepravilnosti

Do nedelje, 29. septembra, IEC je saopštio da je prebrojao više od 1,1 milion glasova na izborima koji su održani uz niz napada militanata širom zemlje i izveštaje o problemima na biračkim mestima. Više od 500 biračkih mesta je zatvoreno zbog pretnji napadima.

U bombaškim napadima, prema izveštaju agencija, nastradale su tri, a povređeno je preko 40 osoba.

Građani su se žalili da birački spiskovi nisu potpuni ili da ih uopšte nije bilo i da mašine za biometrijsku identifikaciju nisu radile kako treba ili ljudi nisu bili prikladno obučeni za njihovo korišćenje.

Dvostruko odgođeno glasanje odvijalo se nakon što su mirovni pregovori između talibana i SAD propali ranije ovog mjeseca.

Preliminarni rezultati se ne očekuju pre 17. oktobra a konačni pre 17. novembra.

Avganistanci biraju predsednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
XS
SM
MD
LG