Dostupni linkovi

Rusija i Srbija potpisale nekoliko sporazuma


Premijer Ruske federacije Dmitrij Medvedev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Ruske federacije Dmitrij Medvedev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

U Beogradu je večeras u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva razmenjeno više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji iz različitih oblasti, nauke, privrede, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, inovacija.

Medju njima je i Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevandjelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Razmenjeni su i Sporazum vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima delatnosti informaciono-kulturnih centara, kao i sporazum Srbije i otvorenog akcionarskog društva "Ruske železnice" o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd-Vrbnica-granica sa Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo-granica sa Crnom Gorom.

Razmenjen je i aneks ugovora "Infrastruktura Železnice Srbije" i RŽD Internacional za projektovanje i izvodjenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji.

Srpski i ruski zvaničnici razmenili su i sporazume o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, kao i o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Medvedev i Vučić na vojnoj vežbi 'Sloboda 2019'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Razmenjeni su i Protokol o saradnji srpske Uprave carina i ruske Federalne carinske službe u borbi portiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju, kao i Memorandum o razumevanju dve institucije o saradnji carinskih službi na aerodromima "Nikola Tesla" Beograd, i "Šeremetjevo" u Moskvi, u oblasti borbe protiv prevara.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvete Rusije razmenili su Memorandum o razumevanju.

Razmenjeni su i memorandumi o uzajamnom razumevanju ministarstava privrede Srbije i industrije i trgovine Rusije o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, kao i izmedju kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti razvoja inovacija i digitalnih tehnologija u industriji.

Sporazumi su razmenjeni nakon sastanka Vučića i Medvedeva koji danas boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

XS
SM
MD
LG