Dostupni linkovi

Britanski parlament glasao za odlaganje Brexita


Boris Johnson tokom rasprave uoči glasanja o sporazumu kojeg je postigao sa EU o izlasku
Boris Johnson tokom rasprave uoči glasanja o sporazumu kojeg je postigao sa EU o izlasku

Britanski parlament odlučio je u subotu da odloži izjašnjavanje o novom sporazumu koji su nedavno postigli London i Brisel o Brexitu, a ta odluka bi mogla da primora premijera Borisa Džonsona da od Evropske unije zatraži novo odlaganje istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji koji je predvidjen za 31. oktobra.

Predsjedavajući Donjeg doma John Bercow odabrao je dva amandmana, piše BBC, a poslanci su već na glasanju za prvi, amandman Olivera Letwina, odlučili glasati za odlaganje.

Iako je i njegova prethodnica, Theresa May, ranije postigla sporazum sa EU, kojeg je parlament odbacio tri puta, nakon čega je ona dala ostavku, ostavljajući prostor za Johnsona da bude odabran za novog premijera, današnje glasanje posmatra se kao historijski događaj nakon kojeg će London ili izaći iz EU ili pasti u još dublju krizu, pišu agencije.

Za odobravanje sporazuma, Johnsonu je bilo potrebno 320 od 650 glasova parlamenta.

Pročitajte ovdje ključne datume pregovora o Brexitu:

Donji dom britanskog parlamenta zasjedao je prvi put subotom od rata na Foklandima 1982. godine.

Poslanici su raspravljali o sporazumu koji je Johnson dogovorio sa liderima EU u četvrtak, 17. oktobra.

Opozicione stranke i Johnsonovi saveznici iz Sjeverne Irske već su odbacili tekst, ali su premijer i njegov tim proveli proteklih 48 sati frenetično pokušavajući da dobiju podršku poslanika, navodi AFP.

"Nema boljeg ishoda od ovoga koji ja zagovaram", rekao je Johnson sinoć za BBC, ističući da je to fantastičan sporazum za Britaniju.

Britanski premijer je ranije više puta ponovio da će Britanija napustiti EU 31. oktobra sa sporazumom ili bez njega.

XS
SM
MD
LG