Dostupni linkovi

SDF: Turska granatira naselja, Erdoan negira


Turska vojska granatirala je područja u Siriji u kojima žive civili, saopšteno je iz "Sirijskih demokratskih snaga" (SDF), predvođenih Kurdima.

Portparol SDF-a Mustafa Bali rekao je da turska vojska, uprkos sporazumu o prekidu vatre, nastavlja sa vazdušnim i artiljerijskim napadima na položaje kurdskih boraca i na civilna naselja.

On je objasnio da je turska vojska granatirala grad Ras el Ajn na severoistoku Sirije.

Dopisnik Rojtersa iz turskog grada Džejlanpinar, koji se graniči sa Ras el Ajnom, javio je ranije da se u ovom sirijskom gradu čula pucnjava i granatiranje.

Međutim, predsednik Turska Redžep Tajip Erdoan je negirao da je njegova armija nastavila operacije nakon sinoćnjeg dogovora sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom o petodnevnom prekidu vatre, kako bi se omogućilo povlačenje kurdskih jedinica iz “zone bezbednosti” koju Ankara namerava da stvori u cilju povratka oko dva miliona sirijskih izbeglica koji su pronašli utočište u Turskoj.

Erdoan je izjavio da će taj pojas biti 440 kilometara dug i 32 kilometara širok.

No, komandant Sirijskih demokratskih snaga Mazloum Kobani je kazao da ova grupacija prihvata primirje, ali u pojasu između gradova Ras el Ajn i Tal Abdžad, te na prostoru ne dužem od 120 kilometara.

Kako ocenjuje Rojters, nakon povlačenja američkog kontigenta sa hiljadu vojnika iz severne Sirije,ostvarenje turskih ambicija će verovatno zavisiti od protivnika SAD Rusije i Irana, koji popunjavaju vakum.

Na poziv Kurda, sirijske snage predsednika Bašara el Asada su već zauzele neke pozicije na severu zemlje koje su ranije držale američke jedinice.

Džejms Džefri, izaslanik Vašingtona u Siriji, kazao je da Turska sada pregovara sa Moskvom i Damaskom o kontroli zone nakon povlačenja američkih snaga, a o što nije pokriveno sinoćnjim sporazumom Erdoana i Pensa.

"Kao što znate, imamo veoma konfuznu situaciju sa Rusima, Sirijskom armijom, turskim, američkim, SDF,elementima ‘Islamske države, koji su svi u pokretu na nepredvidiv način," kazao je Džefri.

"Sada Turska razgovara sa ruskom i sirijskom stranom u drugim oblastima na severoistoku i Mandžibu na zapadu Eufrata. Da li će ta područja biti uključena u zonu bezbednosti pod kontrolom Turske, o tome nije bilo reči," kazao je Džefri.

XS
SM
MD
LG