Dostupni linkovi

U Bosni i Hercegovini se još traga za 7.206 nestalih osoba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sve je manje dokaza gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, teren je izmijenjen, a mnogi srodnici su u međuvremenu preminuli, rečeno je na konferenciji o nestalima u Bosni i Hercegovini koja je u petak održana u Bijeljini.

Član privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Petar Šikman rekao je novinarima da je potraga za nestalima najteži poslijeratni zadatak.

"Svakim danom je to sve teže, godinama je izmijenjen i teren, tijela su često na miniranom području, na smetljištima i u jamama i pitanje je da li će se ikada sva pronaći, jer su umrli oni koji znaju za nestanak tih lica, ali mi ćemo učiniti sve što možemo", poručio je Šikman.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Amir Kulaglić je rekao kako u Komemorativnom centru Tuzla postoji 37 posmrtnih ostataka koji su identifikovani, ali nisu sahranjeni.

Prema njegovim riječima, ukupno u Bosni i Hercegovini postoje 102 tijela za koje porodice nisu došle da dovrše identifikaciju.

"Mi više ne tražimo nestale osobe. Tražimo vješto sakrivene posmrtne dijelove naših najmilijih", kazao je Kulaglić.

Kako je rečeno na konferenciji, Bosna i Hercegovina traga za najvećim brojem nestalih u poređenju sa zemljama regije.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Marko Jurišić rekao je da se još traga za 7.206 nestalih lica i da treba tražiti dodatne mehanizme da se taj proces ubrza, navodeći da su prošle godine ekshumirana 152 tijela, uz korištenje i savremenih tehnika kao što su georadari i dronovi, kako bi se ti rezultati poboljšali.

Jurišić je rekao da su u BiH od kraja rata identifikovana 25.502 nestala lica čiji su posmrtni ostaci predati porodicama.

"Naš model traženja nestalih pokazao se kao najefikasniji u svijetu, ali za ovih 7.206 nestalih lica za kojima se još traga mi smo neuspješna institucija i treba uraditi sve što je u našoj moći da taj problem što je brže moguće riješimo", istakao je Jurišić.

XS
SM
MD
LG