Dostupni linkovi

Tusk pozvao Ankaru da poštuje prekid vatre


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da obustava neprijateljstava koju je Turska objavila na severu Sirije ne predstavlja istinski prekid vatre i pozvao je Ankaru da odmah obustavi sve vojne operacije u toj zemlji.

Turska se juče saglasila da će na pet dana obustaviti svoju ofanzivu u Siriji kako bi kurdske snage mogle da se povuku iz bezbjednosne zone koju Ankara pokušava da zauzme.

"Takozvani prekid vatre nije ono što smo očekivali. To uopšte nije prekid vatre, već zahtev za kapitulaciju Kurda. Moramo da ponovimo poziv Turskoj da odmah obustavi vojnu akciju i povuče svoje snage, te da poštuje međunarodno pravo", naglasio je Tusk na konferenciji za novinare u Briselu.

Kurdski izvori izjavili su ranije za lokalne medije da su turske snage nastavile napade na Ras el Ajn na severozapadu Sirije uprkos dogovoru o privremenom prekidu vatre postignutim sa SAD.

Sirijska novinska agencija SANA navodi da je turska vojska izvršila artiljerijski napad na nekoliko sela nedaleko od Ras el Ajna.

S druge strane, predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan je negirao da je njegova armija nastavila operacije nakon sinoćnjeg dogovora sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG