Dostupni linkovi

Policajcu sa severa Kosova mesec dana pritvora


Osnovni sud u Prištini odredio je mesec dana pritvora Radetu Basari, policijskom službeniku uhapšenom na severu Kosova u policijskoj akciji u sredu, 16. oktobra u vezi ubistva Olivera Ivanovića.

Basara se sumnjiči za krivična dela "učešće u organizovanoj i kriminalnoj grupi" i "zloupotreba zvanične dužnosti", saopšteno je iz suda. Dodaje se da je glavni uslov za određivanje pritvora ispunjen, zato što postoji rizik od bekstva okrivljenog da bi izbegao krivičnu odgovornost i tako ometao tok krivičnog postupka.

Takođe, dodaje se "da postoji razlog da se veruje da će okrivljeni R.B. ako se nađe na slobodi uništiti, sakriti ili izmeniti ili falsifikovati dokaze krivičnog dela. Posebne okolnosti ukazuju na to da će okrivljeni ometati krivični postupak uticajem na svedoka".

Specijalni tužilac Sulj Hodža izjavio je u sredu da za Basaru, kao i za još jednim policijskim zvaničnikom na severu za kojim se i dalje traga, tužilaštvo sumnja da nisu adekvatno obavili posao ili su čak i sakrili dokaze, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, već i u ostalim nerasvetljenim ubistvima.

Stoga za te dve osobe, za koje je 14. oktobra proširena istraga, kosovsko tužilaštvo ima dokaze, kako je naveo tužilac, da su radili i delovali po naredbi Milana Radoičića, jednog od lidera Srpske liste, koji se nalazi u Srbiji.

"Znate da Specijalno tužilaštvo vodi istragu i za ubistvo Olivera Ivanovića, ali takođe znate da u Severnoj Mitrovici postoje dobro organizovane krimnalne grupe koje predvodi Milan Radoičić sa svojom kriminalnom grupom, za kojim je izdata i međunarodna poternica. Sada čekamo da se ta poternica sprovede", izjavio je tužilac.

"Takođe", dodao je, "na osnovu naših spisa, kriminalna grupa Milana Radoičića dosta je organizovana i, nažalost, ima uticaja i na Policiju Kosova i na ostale opštinske sturkture u tom delu".

XS
SM
MD
LG