Dostupni linkovi

Najniži ekonomski rast u Kini od 1990-ih


Privredni rast Kine u trećem kvartalu iznosio je šest odsto, što je najsporiji tempo u poslednje skoro tri decenije, saopštile su vlasti.

Ekonomski rast usporen je sa 6,2 odsto u drugom kvartalu ove godine pod pritiskom smanjenja domaće potražnje i nastavka trgovinskog rata sa SAD.

Privreda je u prvih devet meseci ove godine porasla za 6,2 odsto, što je u okviru koji je odredila vlada za 2019. godinu od šest do 6,5 odsto, ali ukazuje na nastavak trenda usporavanja iz prošle godine.

"Usporavanje ekonomskog rasta nije iznenađujuće. Sa jedne strane, SAD šire carine protiv Kine. Uvođenje carina ne pogađa samo izvoz, nego i stvara neizvesnot i umanjuje entuzijazam za korporativne investicije", izjavio je Liju Šengjun, potpredsednik Instituta CEIBS Luđijazui za međunarodne finansije u Šangaju.

On je dodao da Peking preduzima mere da "ohladi" tržište nekretnina, koje sada ima manji udeo u rastu bruto domaćeg proizvoda.

Uprkos usporavanju privrednog rasta, očekuje se da vlasti neće uvesti stimulativne mere kakve su pomogle Kini da izbegne recesiju pre deset godina, tokom globalne ekonomske krize.

Umesto toga, Peking pokušava da poboljša klimu za poslovanje i ulaganja kompanija kroz rezanje poreza i uklanjanje birokratskih prepreka, kao i olakšavanjem pristupa kreditima, rekao je Maks Zenglein, kineski ekonomista na Institutu Merkator za kineske studije u Berlinu.

XS
SM
MD
LG