Dostupni linkovi

Dezir osudio incident sa novinarima Televizije N1 u Srbiji


Harlem Desir
Harlem Desir

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir osudio je danas incident u kome su meta bili novinari Televizije N1 u Srbiji, saopšteno je iz njegove kancelarije.

"Snažno osudjujem svaki pokušaj ili akciju koja može da dovede u opasnost bezbednost novinara. Ciljanje medijskih profesionalaca sa namerom da se predstave kao strani plaćenici je opasno i nedopustivo ponašanje i na to se mora reagovati osudom i efikasnim sudskim gonjenjem", rekao je Dezir, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju ova osuda odnosi se na incident od 14. oktobra kada je dvoje maskiranih osoba bacilo nekoliko stotina letaka u dvorište zgrade Televizije N1 u Beogradu na kojima je pisalo "Doviđenja Republiko Srbijo, dobrodošli u Luksemburg".

Dezir je pozdravio brzu reakciju policije u ovom slučaju i pozvao ih da identifikuju počinioce i dovedu ih pred lice pravde što je pre moguće.

"Samo efikasna istraga će sprečiti buduće slične incidente i omogućiti novinarima da rade u bezbednom okruženju bez bilo kakvog pritiska", rekao je Dezir.

Dezir je ukazao da su samo ove godine novinari N1 više puta dobijali pretnje i da je u nekoliko incidenata on javno reagovao.

On je podsetio na odluku ministarskog saveta OEBS-a o bezbednosti novinara usvojenu prošlog decembra u Milanu, i naglasio da svih 57 zemalja članica te organizacije treba da je primenjuju.

XS
SM
MD
LG