Dostupni linkovi

Delegacija EU u BiH: Prisilni transfer migranata nedopustiv


Improvizovani kamp Vučjak u Bihaću
Improvizovani kamp Vučjak u Bihaću

Evropska unija (EU) osuđuje prisilni transfer stotina migranata i izbjeglica u improvizovano sklonište Vučjak koji provodi policija Unsko-sanskog kantona (USK) i poziva vlasti u kantonu i Bihaću da odmah prestanu sa tom praksom, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH i Ured specijalnog predstavnika.

"U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna već je i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami. S obzirom na dolazeću zimu, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote", poručili su iz Delegacije EU.

Vlasti USK su od ponedeljka počele sa prisilnim premještanjima izbjeglica i migranata u kamp Vučjak koji, prema ocjenama međunarodnih organizacija poput UN-a, nema potrebne uslove za smještaj ljudi.

Iz Delegacije su naglasili da je Evropska unija spremna pružiti značajnu pomoć za unapređenje postojećih lokacija na kojima se nalaze izbjeglice i podsjetila da su u 2018. godini obezbjedili 34 miliona eura u te svrhe.

"EU poziva sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata. Svi nivoi vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Gradonačelnik Bihaća je izjavio ove sedmice da je opštinska uprava bez novca, te da će od sledeće sedmice obustaviti hranu i vodu migrantima kako bi primorale vlasti u Sarajevu da se pozabave ovim problemom.

Više od 1.000 migranata usmereno je u kamp "Vučjak", napravljen iznad nekadašnje deponije, osam kilometara od granice sa Hrvatskom, gdje su mine ostale iz rata vođenog tokom devedesetih.

U BiH trenutno boravi oko 7.500 migranata, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a 4.500 je zvaničnih smještajnih kapaciteta. Blizu 20 odsto migranata su deca.

Preživljavanje u nevolji u kampu Vučjak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

XS
SM
MD
LG