Dostupni linkovi

Junker: Komplikovana situacija ako Britanci odbace sporazum


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da će situacija postati "ekstremno komplikovana" ako britanski parlament u subotu odbije sporazum o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije(EU), javlja AFP.

"Ukoliko to bude slučaj, naći ćemo se u ekstremno komplikovanoj situaciji", rekao je Junker sinoć, na kraju prvog dana samita EU.

Članice EU su jednoglasno usvojile sporazum postignut uoči samita, ali će britanski premijer Boris Džonson morati da se bori za njegovo usvajanje kod kuće.

Ishod je neizvestan jer severnoirska Partija demokratskih unionista (DUP), čijih deset poslanika pruža podršku konzervativnoj manjinskoj vladi, odbija da podrži sporazum.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pozvao je poslanike da "odbace" sporazum.

Britanski parlament će u subotu održati vanrednu sednicu, ali stavovi laburista i DUP čine usvajanje sporazuma malo verovatnim.

Velika Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da će "u slučaju zahteva za odlaganjem Brgezita konsultovati članice".

Junker je, međutim, rekao da postignuti sporazum "znači da više nema potrebe za odlaganjem". Takav zahtev treba da uputi sam Džonson.

XS
SM
MD
LG