Dostupni linkovi

Junker isključio mogućnost produženja roka za Bregzit


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je u Briselu posle postizanja sporazuma o Bregzitu da neće biti produženja roka za izlazak Velike Britanije iz EU, predviđen za 31. oktobar.

Pola sata posle zajedničkog obraćanja medijima s britanskim premijerom Borisom Džonsonom, Junker je rekao da "isključuje mogućnost" bilo kakvog novog odlaganja Bregzita.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izađe iz EU 29. marta, ali je rok dva puta pomeran pošto je britanski parlament odbacio prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej.

Junker je kazao da više nema razloga za dalje odlaganje Bregzita, ali je izrazio žaljenje što Velika Britanija napušta Uniju.

Konačna odluka o eventualnom produženju roka za Bregzit ne zavisi od Junkera, već o tome odlučuje 27 članica EU.

Džonson je danas izjavio da je Velika Britanija postigla odličan sporazum s EU, ali se očekuje da će vlada imati teškoće da izdejstvuje njegovo usvajanje u parlamentu pošto mu se protive severnoirska Demokratska unionistička partija koja podržava manjinsku vladu, kao i opozicione stranke Laburistička partija, Liberalne demokrate, Bregzit stranka i Škotska nacionalna stranka.

XS
SM
MD
LG