Dostupni linkovi

UN: U Avganistanu od juna do septembra poginulo ili ranjeno 4.313 civila


Avganistanske snage sigurnosti pregledavaju mjesto samoubilačkog napada u predgrađu Kabula, Avganistan, 12. septembra 2019.
Avganistanske snage sigurnosti pregledavaju mjesto samoubilačkog napada u predgrađu Kabula, Avganistan, 12. septembra 2019.

Rekordnih 4.313 civila je poginulo ili ranjeno u ratu protiv talibana u Avganistanu od jula do septembra, saopštile su danas Ujedinjene nacije(UN), prenosi Rojters.

To predstavlja povećanje za 42 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovaj broj uvršteno je 1.000 smrtnih slučajeva, navodi se u podacima Misije UN za pomoć u Avganistanu /UNAMA/.

Ovo je bio najkrvaviji period u najdužem svjetskom ratu od kada je UNAMA počela da sakuplja informacije 2009. godine.

Ukupan broj poginulih i ranjenih civila u prvih devet mjeseci 2019. godine premašio je 8.000.

Jedan od najviših zvaničnika UN u Avganistanu Tadamiči Jamamoto rekao je da ovi brojevi jasno ukazuju na potrebu da sve umiješane strane obrate mnogo više pažnje na zaštitu civilne populacije, uključujući preispitivanje ponašanja u borbenim operacijama.

Oko 62 odsto žrtava nanijeli su "antivladini elementi", ali je u porastu i procenat žrtava koje su nanijele snage naklonjene vlastima i iznosi 26 odsto, navodi se u saopštenju.

Afganistanski skupljači kose
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

XS
SM
MD
LG