Dostupni linkovi

Erdoan bacio Trampovo pismo u đubre


Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan bacio je u đubre pismo američkog predsednika Donalda Trampa, u kojem mu je poručio "da ne ispadne budala", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).Tramp je napisao pismo na dan ofanzive u Siriji 9. oktobra, kada je turska pokrenula ofanzivu u Siriji, a agencija AFP je dobila potvrdu da je autentično.

Izvor u turskom predsedništvu rekao je da "predsednik Erdoan primio pismo, da ga u potpunosti odbacuje i da ga je bacio u kantu za đubre", piše BBC.

Tramp je Erdoana u ne sasvim diplomatskom tonu savetovao da "ne ispadne budala".


"Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništavanje turske ekonomije - šta bih i uradio (ako bude bilo potrebno)", dodao je američki predsednik.

Tramp je 14. oktobra saopštio da uvodi nove sankcije Turskoj, prekida trgovinske pregovore i podiže carine na čelik u nastojanju da izvrši pritisak na Ankaru da zaustavi vojnu ofanzivu.

Potpredsednik SAD Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo doputovali su danas u Ankaru gde treba da prenesu poruku Vašingtona da treba odmah uspostaviti prekid vatre, samo nekoliko ;sati pošto je Tramp rekao da turska invazija na Siriju "nema veze sa SAD".

Pens i Pompeo bi trebalo da se sastanu s Erdoanom.

XS
SM
MD
LG