Dostupni linkovi

EU i Velika Britanija postigle dogovor o Brexitu


Zastava EU bez jedne zvjezdice ispred Parlamenta Velike Britanije, ilustrativna fotografija

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker i premijer Velike Britanije Boris Johnson potvrdili su da je postignut dogovor za Brexit.

Britanski premijer rekao je u četvrtak da Britanija i Evropska unija imaju "odličan" novi Brexit sporazum te je zatražio od zastupnika Velike Britanije da ga odobre tokom vikenda.

"Sada parlament treba da odobri Brexit u subotu tako da možemo da nastavimo da se bavimo drugim prioritetima poput troškova života, nasilnih zločina i okoliša", stoji u tweetu Borisa Johnsona.

Evropska komisija i Juncker su se takođe oglasili na Twitteru, uz sličnu poruku:

„Gdje ima volje ima i dogovora, a mi imamo jedan! To je pošten i izbalansiran dogovor za Evropsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo i to je potvrda naše posvećenosti da pronađemo rješenje. Moja preporuka je da Evropska komisija prihvati ovaj dogovor“, napisao je Juncker.

Na Twitter nalogu Evropske komisije je objavljeno: "Imamo dogovor", uz preporuku predsjednika Junckera da ga Komisija prihvati.

Međutim, prethodno su isti dan čelnici ključne savezničke sjevernoirske stranke britanskog premijera saopćili da ne mogu podržati nacrt sporazuma o Brexitu, jer, kako su naveli, "ne mogu podržati ono što je sugerirano na polju carinske politike i u drugim pitanjima u kojima je postignuta saglasnost".

Ti aranžmani od ključnog su značaja za garantiranje otvorene granice između Sjeverne Irske koja ostaje u Britaniji i članice EU Irske - najveće prepreke sporazumu o Brexitu.

Bez podrške Demokratske unionističke partije (DUP) malo je vjerovatno da će britanski parlament ratificirati bilo koji sporazum.

Planirano je da Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra.

XS
SM
MD
LG