Dostupni linkovi

Brexit: 'Nema dogovora večeras'


Vladin izvor rekao je za BBC da neće biti "dogovora večeras", dok zvaničnici nastavljaju rad na tehničkim detaljima u Briselu.

Velika Britanija i Evropska unija (EU) nadale su se potpisivanju revidiranog sporazuma o Brexitu prije sastanka vijeća EU u četvrtak.

Sada nije jasno hoće li uopšte biti dogovora ove sedmice.

Boris Johnson pokušava natjerati Tory Brexiteere i Demokratsku unionističku partiju (DUP) da podrže njegov revidirani plan za Sjevernu Irsku.

Upoređujući razgovore o Brexitu sa usponom na Everest, premijer je rekao da je samit "nedaleko", ali još uvijek je okružen "oblacima".

Steve Baker, predsjedavajući pro-Brexit Evropske istraživačke grupe zastupnika, čija bi podrška u parlamentu također mogla biti od vitalne važnosti, razgovarao je s novinarima nakon sastanka u Downing Streetu u srijedu navečer.

"Nadamo se da ćemo biti s premijerom, ali tamo ima na hiljade ljudi koji računaju na nas da ih nećemo iznevjeriti i nećemo", rekao je.

"Mi stvarno jako želimo premijeru dobro i nadamo se da će imati potpuni uspjeh. Znamo da će biti kompromisa, ali ovaj sporazum ćemo detaljno razmotriti s ciljem da ga podržimo, ali dok ne vidimo taj tekst, ne možemo ništa reći".

Glavni pregovarač EU Michel Barnier u međuvremenu je, uoči samita u četvrtak, informisao ambasadore EU.

Sastanak je prvobitno trebao biti u vrijeme ručka, ali je vraćen dva puta.

Na pitanje nakon toga da li je bilo dogovora, gospodin Barnier je rekao: "Mi radimo, radimo."

XS
SM
MD
LG