Dostupni linkovi

Kraljičin govor: Bregzit 31. oktobra i novi dogovor sa Evropskom unijom


Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta

Britanska kraljica Elizabeta iznela je u parlamentu agendu vlade premijera Borisa Džonsona, koja podrazumeva izlazak Britanije iz EU 31. oktobra, novi dogovor sa Unijom i taktiku za pridobijanje glasača na mogućim vanrednim izborima.

Kraljičin govor služi da se u parlamentu iznese agenda rada vlade za narednu godinu, a govor za 93-godišnju kraljicu piše vlada.

S obzirom na ključne razgovore o Bregzitu tokom nedelje i moguće vanredne izbore u bliskoj budućnosti, opozicija je optužila premijera Borisa Džonsona da je zloupotrebio politički neutralnu kraljicu za izlaganje svoje predizborne agende.

Kraljica je, prenosi Rojters, govorila o 20 zakonskih predloga, uključujući i onaj o primeni dogovora o Bregzitu - ako ga Džonson postigne ove nedelje sa EU.

"Prioritet moje vlade je oduvek bio da osiguram izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 31. oktobra... Vlada namerava da radi na postizanju novog partnerstva sa EU, baziranog na slobodnoj trgovini i prijateljskoj saradnji", rekla je kraljica u svom govoru.

Plan vlade uključuje i imigracioni sistem posle izlaska Britanije iz EU, reformu pravosuđa, promenu u sistemu zdravstvenog osiguranja i obećanje da će se više izdvajati iz budžeta za stimulisanje rasta.

"Ljudi su umorni od blokade i čekanja da se nešto promeni. I neće više da čekaju da okončamo Bregzit", napisao je Džonson u izjavi koja je pratila kraljičin govor.

Ali, politička budućnost Borisa Džonsona kao i mogućnost da ostvari planiranu agendu je prilično neizvesna. Vodi manjinsku vladu i otkad je u julu postao premijer, nije uspeo da dobije većinu ni za jedan svoj zakonski predlog.

Sve stranke žele prevremene parlamentarne izbore, ali nisu saglasne oko toga kada bi ih trebalo održati.

Kraljičin govor će biti predmet debate u parlamentu narednih dana i o njemu će se glasati.

Iako to zvanično nije glasanje o poverenju vlade, može biti iskorišćeno da dodatno destabilizuje poziciju Borisa Džonsona.

XS
SM
MD
LG