Dostupni linkovi

Erdogan će se ipak sastati sa delegacijom SAD u Turskoj


Redžep Tajip Erdoan
Redžep Tajip Erdoan

Turski zvaničnici saopštili su da će se predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdoan ipak sastati sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom i državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom koji u četvrtak dolaze u Ankaru, prenosi Glas Amerike. Turski predsednik je prethodno odbio da se sastane sa američkom delegacijom.

Erdoan je za Skaj Njuz ranije rekao da će se Pens i Pompeo sastati sa svojim turskim kolegama, a da će se on videti sa američkim predsednikom Donaldom Trampom ako dođe u Tursku.

Potpredsednik SAD Majk Pens će, kako je najavljeno iz Bele kuće, preneti poruku SAD o "momentalnom prekidu vatre i pronalaženju uslova da se o rešenju pregovara".

Predsednik Donald Tramp je ranije rekao da SAD traže prekid vatre u Siriji.

"Uveli smo im najstrože sankcije koje možete da zamislite. Ima još mnogo toga što možemo da uradimo ako sankcije ne budu dale rezultat, uključujući i visoke tarife na čelik", kaže predsednik.

Turski predsednik Erdoan je izjavio da je Trampu rekao da "Turska nikada neće proglasiti prekid vatre na severu Sirije".

Turska je pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije protiv Kurda koje smatra teroristima. Kurdi su se zajedno sa SAD borili protiv takozvane Islamske države.

Vojna akcija Turske počela je dan nakon što je Bela kuća najavila da povlači vojnike sa severa Sirije.

Neimenovani diplomata Stejt departmenta rekao je pred posetu državnog sekretara Majka Pompea Ankari da je "prvi cilj američke diplomatije da se osigura prekid vatre".

"Situacija mora da se stavi pod kontrolu. Veoma, veoma je konfuzna i opasna za naše vojnike. Rizikuje dosadašnju borbu protiv 'Islamske države'. Rizikuje da oko 10 hiljada zatvorenika pobegne iz zatvora", rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Istakao je i da nema "masovnog bekstva iz zatvora" povezanih sa 'Islamskom državom'. Kurdski zvaničnici su ranije saopštili da je od početka turske invazije na sever Sirije, pobeglo stotine zatvorenika.

Posle turske akcije na severu Sirije, Kurdi su se okrenuli savezu sa sirijskom vladinom vojskom koja se vratila na sever zemlje.

XS
SM
MD
LG