Dostupni linkovi

Posle nasilja u Kataloniji uhapšena 51 osoba


Nemir na ulicama Barselone
Nemir na ulicama Barselone

Za vreme demonstracija u Kataloniji posle zatvorskih presuda za separatističke katalonske vođe uhapšena je 51 osoba, saopštila je u sredu španska vlada, prenosi AFP.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova 29 osoba je uhapšeno u provinciji Barselone, 14 u Taragoni i osam u Leridi.

U sinoćnjem nasilju povređena su 72 regionalna i nacionalna policajaca, od kojih neki imaju prelome, navelo je ministarstvo.

U centru Barselone sinoć su se odvijale scene urbane gerile, uz zapaljene kontejnere i juriše policije.

Okršaji su takođe bili u Đironi, Taragoni i Leridi gde su kao u Barseloni separatistička udruženja pozvala na demonstracije ispred zgrada vlade.

U Barseloni je u utorak uveče 40.000 ljudi učestvovalo u demonstracijama, a nekoliko stotina aktivista često sa maskiranim licima sukobilo se sa policijom.

Demonstracije protiv osude separatističkih vođa na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog njihove uloge u pokušaju secesije 2017. godine, biće nastavljene i u sredu.

Prema navodu vlade linija brzog voza između Barselone i Francuske prekinuta je zbog sabotaže.

Marševi će krenuti iz pet katalonskih gradova sa ciljem da stignu u petak u Barselonu, za kada je najavljen dan generalnog štrajka i masovnih demonstracija.

XS
SM
MD
LG