Dostupni linkovi

Borel: Vreme da se normalizuje situacija u Kataloniji


Žozep Borel

Španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel rekao je danas u Luksemburgu da je izricanje kazni katalonskim političarima šansa za "normalizaciju" situacije u tom regionu na severu Španije.

Borel je rekao da bi bi trebalo otpočeti "normalizaciju političkog društvenog života u Španiji i iscelivanje rana katalonskog društva, ali uz puno poštovanje španskog ustava".

On je dodao da su Katalonci ravnomerno podeljeni izmedju onih koji podržavaju i koji su protiv nezavisnosti od Španije, pa je potrebno da katalonska regionalna vlada svima vlada podjednako.

"Ja sam Katalonac kao i bilo ko drugi, ali ne postoji ustav u Evropi koji dozvoljava jednostranu nezavisnost nekog dela teritorije", rekao je ministar.

Devet osoba uključenih u pokušaj otcepljenja regije Katalonije od Španije, osuđeni su danas na kazne zatvora od devet do 13 godina, a španski Vrhovni sud izdao je u ponedeljak evropski nalog za hapšenje i bivšeg katalonskog čelnika Karlesa Puđdemona.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktobra proglašena nezavisnost zbog čega je vlada tadašnjeg premijera Španije Marijana Rahoja suspendovala autonomiju tog regiona, smenila njegovu vladu i raspustila parlament.

XS
SM
MD
LG