Dostupni linkovi

Kosovski izbori: Počelo brojanje glasova iz dijaspore


U Centru za brojanje glasova i rezultate na Kosovu počelo je brojanje glasova sa parlamentarnih izbora koji su stigli poštom, a nakon njihove verifikacije.

Reč je o oko 13.500 glasačkih listića. Koverte sa glasovima iz Srbije nisu uključene.

"Te koverte su pod istragom od strane nadležnih institucija", kazao je portparol Centralne izborne komisije (CIK), Valjmir Eljezi.

On je dodao da će se glasovi prebrojati za dan i po.

Istakao je da je tokom verifikacije glasova iz dijaspore odbijeno više od 2.500 glasačkih listića zbog toga što se pojedinci nisu registrovali da glasaju van Kosova, pojedini su poslali glasove nekoliko puta, a u nekim slučajevima glasački listić je poslat bez kopije identifikacionog dokumenta.

Kosovski birači koji žive van Kosova su za prevremene izbore 6. oktobra mogli da glasaju između 19. septembra i 5. oktobra. Glasovi koji su stigli nakon tog roka neće se uzeti u obzir.

Na osnovu preliminarnih rezultata, pokret Samoopredeljenje je odneo najveći broj glasova i trenutno ima 5.000 glasova više od Demokratskog saveza Kosova.

Ove dve partije u pregovorima su o formiranju zajedničke vlade, ali o konačnom političkom sporazumu odlučiće nakon potvrđivanja rezultata.

XS
SM
MD
LG