Dostupni linkovi

Taksisti prekinuli blokadu Beograda, nakon sastanka sa Vučićem


Protest taksista u Beogradu
Protest taksista u Beogradu

Taksi udruženja koja su od 30. septembra organizovala blokade ulica u Beogradu prekinula su protest, nakon što su se predstavnici taksista sastali u utorak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Aleksandar Bijelić, predstavnik Udruženja taksista Srbije.

"Protest je okončan i policiji je poslat dopis da je protest završen", rekao je Bijelić koji se nakon sastanka sa taksi prevoznicima.

Prema njegovim rečima na sastanku je dogovoreno "ko, šta i kako treba da radi, kakva će biti dinamika tog rada, kako će se podnositi izveštaji", a ukoliko to ne bude funkcionisalo, taksisti će ponovo krenuti u protest.

"U narednih mesec, dva videćemo da li poštuju zakon. Ako jesu - super, ako ne - slede organizacije protesta", kaže Bijelić.

Taksisti su se sastali s Vučićem nakon 12-denvnih protesta koje su od 30. septembra organizovali radnim danima, nezadovoljni što nadležni organi dozvoljavaju rad kompanijama za prevoz putnika koje koriste internet aplikacije i ne rade u skladu sa Zakonom o prevozu putnika.

Na naše pitanje da li su dobili garancije da će ono što je dogovoreno biti ispoštovano, Bijelić kaže da garancija kao takva ne postoji, te da dogovor može da ili bude ili ne bude ispoštovan.

On, međutim, kaže da je Vučićevo stanovište da se zakon nije sprovodio kako treba.

"Upravo zbog toga se predsednik države oglasio i održao sastanak sa nama. Očigledno je on već ranije razgovarao sa svojim saradnicima koji su konstatovali gde postoje određeni propusti i gledaće da se oni otklone", rekao je Bijelić.

Da kompanije protiv kojih su protesovali taksisti nerade legalno u više navrata je rekla i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, dok je premijerka Srbije ana Brnabić izjavila da su te kompanije pronašle “rupu u zakonu”.

Predsednik Srbije je u ponedeljak poručio taksistima da Vlada Srbije ne sme da donosi odluke pod pritiskom, jer bi, kako je ocenio, i drugi na taj način mogli da traže ispunjenje svojih zahteva.

"Molim taksiste da razmisle da pronađemo rešenje za njihove probleme, da njima ne bude teško da kažu da prekidaju štrajk – a nama da ne bude teško da deo stvari prihvatimo", izjavio je Vučić.

Beogradski taksisti blokirali Slaviju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

XS
SM
MD
LG