Dostupni linkovi

Zbog snimka okrivljenog biznismena izuzet sudija u Podgorici


Podgorica, ispred Višeg suda, ilustrativna fotografija
Podgorica, ispred Višeg suda, ilustrativna fotografija

Apelacioni sud Crne Gore prihvatio je zahtjev predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića da on bude izuzet iz svih predmeta u kojima je okrivljen odbjegli biznismen Duško Knežević. Taj zahtjev je uslijedio nakon što je emitovan snimak na kome Knežević tvrdi kako je Savić navodno “desna ruka vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i da je uzimao novac preko uhapšenog sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića“.

„Imajući u vidu ...činjenicu da je okrivljeni Duško Knežević javnosti plasirao informacije (objavio tanskripte) prema kojima je predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić navodno od njega primio pare, nalazim da su ove okolnosti takve prirode da objektivno mogu izazvati sumnju u nepristrasnost postupajućeg sudije, pa se postupajući sudija - predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić izuzima od vršenja sudijske dužnosti u predmetu... “, navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda i donosi rješenje da će predmet protiv Kneževića biti dodjeljen drugom sudiji.

Prethodno je predsjednik Višeg suda Boris Savić na vanrednoj konferenciji za novinare, demantovao Kneževićeve navode, pozvao nadležne organe da ispitaju slučaj i najavio da će predložiti da sam bude izuzet iz svih procesnih radnji koje se odnose na osumjičenog biznismena Duška Kneževića.

Kneževićev snimak razgovora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Dok Specijalno tužilaštvo nastavlja da istražuje poslove već optuženog biznismena Duška Kneževića, okrivljeni biznismen u bjekstvu Duško Knežević nastavlja da objavljuje tajno snimane razgovore i video izjave u kojima optužuje dio crnogorskog tužilaštva i sudstva za korupciju, kao i vrh vladajuće Demokratske partije socijalista. U tim objavama uglavnom dominiraju Kneževićevi razgovori sa sekretarom vrhovnog državnog tužilaštva Nenadom Vujoševićem koji je nakon objelodanjivanja tih snimaka uhapšen i određen mu je pritvor zbog sumnje da je bio „dio kriminalne grupe Duška Kneževića“.

U jednom od posljednjih snimaka koje je objavio Knežević, Vujošević govori o tome 'koliko bi trebalo Knežević da dâ novca radi oslobađanja iz pritvora svog kuma'. Vujošević u tom snimku govori o Borisu, koji bi navodno trebalo da bude predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić.

Inače, biznismen Duško Knežević protiv kojeg je podnijeto par optužnica i protiv koga se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva zbog navodnog pranja novca, stvaranja kriminalne organizacije i utaje poreza, nedavno je saopštio da je Nenad Vujošević nosio novac i predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću. Sudija Savić je to oštro negirao, kvalifikujući Kneževićeve navode 'lažima'. Savić je naveo da je spreman da se podvrgne svim istragama i kontrolama, tvrdeći da niko nikada nije mogao da utiče na njegov rad i donošenje odluka.

Na osnovu Kneževićevih razgovora koje je pustio u javnost, Specijalno tužilaštvo pokrenulo je tri krivična postupka i istrage, a odnose se na visokog funkcionera DPS-a Slavoljuba Stijepovića koji na video snimku preuzima kovertu sa novcem, postupak protiv viceguvernera Centralne banke Velibora Miloševića koji na audio snimku dogovora praktično lažiranje ili fingiranje kontrole poslovanja jedne od Kneževićevih banaka, a na osnovu Kneževićevih snimaka, posljednji je uhapšen sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević, koji u seriji snimljenih razgovora govori o navodnom potkupljivanju čelnika tužilaštva uključujući i sadašnjeg vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića.

XS
SM
MD
LG