Dostupni linkovi

Slike s venčanja i veze osumnjičenog za trovanje novičokom


Kolažna fotografija prikazuje sliku Anatolija Čepige, jednog od glavnih osumnjičenih u slučaju trovanja Sergeja Skripalja, kao i ruskog general-majora Andreja Averjanova na venčanju njegove ćerke 2017.

Osumnjičeni za trovanje ruskog špijuna u Engleskoj 2018. tvrdili su da su prodavci suplemenata za ishranu. Jedan od njih je, međutim, bio važan gost na venčanju ćerke tajnovitog oficira ruske vojske, pokazuje istraga javno dostupnog materijala.

Fotografije sa venčanja ćerke visokog vojnog oficira ruske vojske, pripadnika jedinice koju zapadne obaveštajne službe povezuju sa nizom zlodela u Evropi, beleže prisustvo Anatolija Čepiga osumnjičenog za trovanje ruskog špijuna u Engleskoj 2018. Sergeja Skripalja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Otac mlade se smešio dok je pratio ćerku do oltara.

Venčanje 29. jula 2017. bilo je na obali mirnog, drvećem opasanog jezera Senež na oko 50 kilometara severno od Moskve. Desetine gostiju su aplaudirale ozarenoj mladenki dok ju je otac vodio do mesta gde će izgovoriti zavet. Posle večere i plesa, vatromet je obasjao nebo.

Među razdraganim gostima je bio čovek u odelu s manžetnama, bradom i brkovima, urednim razdeljkom s leve strane, skupim satom na levoj ruci i pićem u desnoj.

Manje od godinu dana kasnije, tog čoveka je javno identifikovala britanska policija kao jednog od dvojice ruskih vojnih obaveštajaca pod lažnim imenima koji su navodno postavili otrovan nervni agens "novičok" u kuću u Soslberiju u Engleskoj, u pokušaju da otruju ruskog dvostrukog agenta. Meta napada - Sergej Skripalj i njegova ćerka preživeli su trovanje. Britanka koja nije imala veze s Rusijom je umrla, pošto je izgleda slučajno došla u kontakt sa otrovnom supstancom.

Prisustvo osumnjičenog za trovanje Anatolija Čepige na venčanju uvećava već znatnu količinu dokaza koji ga povezuju s ruskom vojnom obaveštajnom službom, poznatom kao GRU. Takođe dodatno podriva njegovu tvrdnju, koja je naišla na opšte ismevanje, da je prodavac suplemenata za ishranu Ruslan Boširov koji je otišao u Solsberi u martu 2018. da se divi tamošnjoj arhitekturi.

Tri različite slike Anatolija Čepige. S leva na desno 1) fotografija Čepige na aerodromu Getvik u martu 2018. koju su objavile britanske vlasti; 2) isti čovek na venčanju ćerke ruskog vojnog oficira 2017; 3) Čepiga, koji se predstavio kao Ruslan Boširov, tokom intervjua s ruskom televizijom posle trovanja Skripalja 2018.
Tri različite slike Anatolija Čepige. S leva na desno 1) fotografija Čepige na aerodromu Getvik u martu 2018. koju su objavile britanske vlasti; 2) isti čovek na venčanju ćerke ruskog vojnog oficira 2017; 3) Čepiga, koji se predstavio kao Ruslan Boširov, tokom intervjua s ruskom televizijom posle trovanja Skripalja 2018.

Čovek koji je pratio ćerku do oltara je general major Andrej Averjanov, tajnoviti komandir ruske vojne jedinice koju zapadni obaveštajni zvaničnici, prema izveštajima, povezuju s nizom zlodela u Evropi. A Čepiga i njegova porodica nisu bili obični gosti, pokazala je zajednička istraga javno dostupnih podataka koju su sproveli RSE i istraživačka grupa Belingket (Bellingcat).

Specijalni gosti

O Čepiginom prisustvu na svadbi prvi put je izvešteno 8. oktobra u članku Njujork tajmsa (The New York Times). Izveštaj citira neimenovane evropske obaveštajne zvaničnike kako ocenjuju da je Averjanovljeva jedinica 29155 umešana u niz incidenata širom kontinenta, uključujući trovanje Skripalja, pokušaj trovanja bugarskog trgovaca oružjem 2015. i neuspeli pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016.

Dok je izveštaj Tajmsa sadržavao izrezanu sliku Averjanova za koju je rečeno da je s venčanja njegove ćerke 2017, list nije objavio sliku Čepige s tog događaja.

Istraga Averjanovljevog porodičnog stabla dovela je do objava na društvenim medijima i drugim izvorima na internetu koje su RSE i Belingket pretražili da odrede vreme i mesto venčanja na jezeru Senež.

Na video snimcima s događaja koje su gosti podelili na Instagramu, Čepiga se nakratko može videti. Na jednom se Čepigino zamagljeno lice može videti među gostima dok Averajnov prati ćerku do oltara.

Čepiga se takođe može nakratko videti na drugom video snimku objavljenom na Jutjubu (YouTube), uključujući na nalogu čije se korisničko ime poklapa s imenom zeta Averjanova.

Najjasniji vizuelni dokaz Čepiginog prisustva, međutim, dolazi s fotografija objavljenih na dva sajta o venčanjima koje nude relativno jasne snimke njegovog lica – i pokazuju da su članovi njegove porodice prisustvovali venčanju ili su, makar, bili na spisku gostiju. Čepiginom detetu je takođe ukazana čast da učestvuje u svadbenoj svečanosti.

Još jedna slike koja izgleda pokazuje Anatolija Čepigu na venčanju ćerke Andreja Averjanova.
Još jedna slike koja izgleda pokazuje Anatolija Čepigu na venčanju ćerke Andreja Averjanova.

Čepigino prezime se takođe pojavljuje na fotografiji koja pokazuje raspored sedenja na venčanju, mada ne s njegovim imenom. Imena i prezimena članova njegove porodice se pojavljuju na rasporedu sedenja, kao i ime "Aleksej Čepiga" – što je možda pseudonim.

Čovek koji izgleda kao Anatolij Čepiga snimljen iz još jednog ugla na venčanju porodice Averjanov.
Čovek koji izgleda kao Anatolij Čepiga snimljen iz još jednog ugla na venčanju porodice Averjanov.

Raspored sedenja pokazuje da je "Aleksej Čepiga" stavljen za isti sto kao otac mlade Avejranov – komandir Jedinice 29155.

'Specijalna dostignuća'

O aktivnostima Jedinice 29155 ima malo javno dostupnih informacija, mada je istraga RSE-a iz 2018. našla naredbu Ministarstva odbrane iz 2012. kojom se članovima jedne od njenih podjedinica daju bonusi za zasluge zbog "specijalnih dostignuća u službi".

Javni podaci navode Averjanova kao komandira Jedinice 29155, koja je potpuno pod kontrolom ruskog Ministarstva odbrane. Ali kao i kod mnogih ruskih obaveštajnih oficira, iz GRU-a ili drugih službi, njegove javne aktivnosti nisu dobro dokumentovane. Dokumenti pokazuju da je diplomirao 1988. na taškentskoj vojnoj akademiji, poznatoj pod skraćenicom TVOKU, u tadašnjem sovjetskom Uzbekistanu.

Veruje se da je učestvovao u oba čečenska rata 1990-ih i 2000-ih, kao i da je u januaru 2015. dobio najviše rusko priznanje Heroj Rusije, naveo je Njujork tajms u izveštaju, bez navođenja izvora te tvrdnje.

Snimak na Jutjubu s proslave 100. godišnjice TVOKU u julu 2018. prikazuje tablu s kratkim biografijama i fotografijama istaknutih diplomaca. Jedna od biografija koja se može videti na snimku je znatno redigovana, ali i dalje otkriva čin osobe, prvo i poslednje slovo prezimena, kao i inicijale imena i patronima, što se sve poklapa s informacijama o Averjanovu.

Umesto fotografije biografija sadrži samo crnu siluetu. Tvrdi da je osoba dobitnik odlikovanja Heroj Rusije. Formulacija na tabli sugeriše da se odaje počast bivšim diplomcima koji više nisu živi.

Fotografija general majora Andreja Averjanova objavljena 2012. na ruskoj društvenoj mreži.
Fotografija general majora Andreja Averjanova objavljena 2012. na ruskoj društvenoj mreži.

Ako ta osoba zaista jeste Averjanov, nejasno je da li njegovo stavljanje na tablu greška ili je to namerno urađeno. U javnom dostupnim dokumentima u vreme objavljivanja teksta, Averjanov je naveden kao komandir Jedinice 29155.

I Čepiga i njegov navodni saučesnik Aleksandar Miškin su izgleda dobili zvanje Heroj Rusije 2014, pokazuje istraga Ruskog servisa RSE, Belingketa i ruskog novinskog portala Insajder (The Insider).

Kremlj je odbacio Tajmsov izveštaj o navodnoj povezanosti Jedinice 29155 s trovanjem Skripalja i drugim incidentima u Evropi kao "krimi štivo".

Pored fotografija s venčanja Averjanovljeve ćerke, veoma malo slika tog ruskog general majora je dostupno na internetu. RSE i Belingket su uspeli da nađu jednu njegovu fotografiju objavljenu 2012. na ruskoj društvenoj mreži OK.ru.

Sumnjivi turisti

Rusija je takođe snažno demantovala bilo kakvu veze s incidentom u martu 2018. kada je otrovan Skripalj, dugogodišnji bivši oficir GRU-a kojeg su u Moskvi uhapsili pripadnici ruske domaće obaveštajne službe, Federalne službe bezbednosti (FSB) 2004. Optužen je za odavanje poverljivih tajni britanskoj obaveštajno službi i 2006. je osuđen za izdaju.

Četiri godine kasnije je pušten iz ruskog zatvora i poslat na Zapad u okviru razmene za 10 ruskih agenta koji su otkriveni i uhapšeni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Trovanje Skripalja i njegove ćerke, koji su preživeli, razgnevilo je Veliku Britaniju koja je zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima, proterala desetine ruskih diplomata.

Britanske službe za sprovođenje zakona su u međuvremenu objavile detaljne video i fotografske dokaze o Rusima i njihovom kretanju u Velikoj Britaniji pod imenima Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov u vreme trovanja, tvrdeći da su oficiri GRU-a. Belingket je kasnije objavio dokaze koji identifikuju njihova prava imena. Njihovi poznanici su potom ruskim i međunarodnim medijima rekli da ljude optužene u Velikoj Britaniji prepoznaju kao Čepigu i Miškina.

Britanski tužioci su u septembru 2018. podneli krivične optužnice protiv obojice.

Dvojicu osumnjičenih, u svom jedinom pojavljivanju u medijima posle trovanje, intervjuisala je RT, ruska televizijska mreža, ranije poznata kao Raša tudej (Russia Today), koju finansira država. Tokom intervjua, za koji mnogi posmatrači kažu da nije dao nešto što bi pobilo britanske optužnice, Čepiga i Miškin su se predstavili pod pseudonimima pod kojima su bili u Velikoj Britaniji.

Tvrdili su da su nevini turisti koji su prosto želeli da posete "čuvenu" katedralu u Solsberiju i da vide njen toranj i sat.

Raspored sedenja za venčanje Averjanovljeve ćerke takođe sadrži ime Aleksandar Petrov – pseudonim koji je Miškin koristio kada je išao u Solsberi u vreme trovanja Skripalja.

Belingket i RSE, međutim, nisu mogli da ustanove da li je Miškin bio na venčanju. Javno dostupne fotografije i video snimci s događaja ne prikazuju čoveka koji liči na Miškina.

RSE je tražio komentar ruskog Ministarstva odbrane o Averjanovu, između ostalog da li može da ga identifikuje na slikama s venčanja ćerke i da potvrdi ili negira da li je dobio odlikovanje Heroj Rusije.

RSE je od Ministarstva takođe tražio detalje o aktivnostima Jedinice 29155 i da kaže da li Čepiga služi ili je služio u toj jedinici.

Ministarstvo nije odgovorilo do objavljivanja teksta.

XS
SM
MD
LG