Dostupni linkovi

NYT: Ruska specijalna jedinica odgovorna za napade po Evropi


Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija

Zapadni bezbednosni zvaničnici su identifikovali jedinicu ruske obaveštajne službe koja pokušava da izvodi atentate i druge operacije u drugim zemljama u cilju njihove destabilizacije, prenosi "Njujork tajms" (The New York Times).

Iako su zapadni zvaničnici utvrdili njeno postojanje poslednjih meseci, veruju da deluje tajno najmanje jednu deceniju.

Jedinica, pod brojem 29155, stacionirana je u Moskvi i deo je vojnoobaveštajne agencije Ministarstva odbrane, poznate kao GRU. Zapadni zvaničnici smatraju da je ova jedinica odgovorna za dva pokušaja da otruje bugarskog trgovca oružjem Emilana Gebreva 2015, zatim neuspeli državni udar 2016. godine u Crnoj Gori, što je uključivalo i nameru da se izvrši attentat na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Takođe, 2018. je otrovan bivši agent GRU-a Sergej Skripalj u Engleskoj.

Mada su ovi incidenti i ranije pripisivani ruskim bezbednosnim snagama, zapadni zvaničnici sada veruju da je sve napade izvela ova jedinica.

"Ova jedinica deluje u okviru GRU-a i godinama je aktivna širom Evrope," rekao je za "Njujork tajms" neimenovani evropski bezbednosni zvaničnik.

Sergej Kanev, novinar ruskog lista "Novaja Gazeta" koji je pomogao u indentifikovanju dva pripadnika ove jedinice i smatra da je otrovala Skripalja, napisao je na Fejsbuku da je pomenuta grupacija dobro poznata među bezbednosnim analitičarima u Rusiji, te da su preko otvorenih izvora dostupne informacije o njenom komandiru generalu Andreju Averjanovu.

Mark Galeoti (Galeotti), analitičar Kraljevskog instituta (the Royal United Services Institute), napisao je na Tviteru da je izveštaj "Njujork Tajmsa" interesantan, ali da je jedinica opisana tako da "podseća na specijalizovani udarni odred GRU-a…a ne snagu za širu stratešku destabilizaciju."

Prema direktivi Ministarstva odbrane Rusije iz 2012. godine, 29155 je sa još dve jedinice GRU-a dobila nagradu za "specijalna dostignuća u vojnoj službi."

Jedinica pod brojem 74455 je zadužena za sajber ratovanje i specijalni američki istražitelj Robert Muler (Mueller) ju je optužio da se mešala u predsedničke izbore u SAD 2016.

Za treću jedinicu, pod brojem 99450, veruje se da je imala ulogu u ruskoj aneksiji Krima 2014.

"Njujork tajms" piše da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje o delovanju ovih jedinica uputio novinare američkog lista na Ministarstvo odbrane Rusije, ali da ono nije odgovorilo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, bivši agent KGB-a koji je kasnije bio na čelu obaveštajne službe (FSB), potpisao je 2006. zakon kojim su bezbednosne agencije ovlašćene da izvode atentate u inostranstvu.

Iste godine, u Londonu je otrovan bivši oficir FSB-ija Aleksandr Litvinjenko. Britanske vlasti su optužile rusku obaveštajnu službu za ovo ubistvo.

Pojedini evropski bezbednosni zvaničnici izjavili su za "Njujork tajms" da su zatečeni propustima u delovanju jedinice 29155.

Oni ukazuju da su Skripalj i Gebrev preživeli atentat, a da je propao pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. U sva tri slučaja, istraga je pronašla čvrste dokaze koji dovode u vezu ove napade sa ruskim snagama bezbednosti.

Bivši šef obaveštajne službe Estonije Erik Niles Kros (Eerik-Niiles Kross) kazao je za njujorški list da možda "oni (ruski obaveštajci) žele da se oseti njihovo prisustvo" kao "deo psihološkog ratovanja" protiv Zapada.

XS
SM
MD
LG