Dostupni linkovi

Hospitalizirani zvaničnici CIK-a Kosova 'nemaju zaraznu bolest'


Glasački listići
Glasački listići

Rezultati analiza 12 osoba koje su smeštene na Infektivnoj klinici u Prištini pokazali su da nema zaraznog sindroma. Oni su se obratili za lekarsku pomoć nakon što su dobili svrab na rukama tokom verifikacije koverata sa glasovima iz Srbije.

Ostale analize koje se tiču izvora trovanja, pitanje su forenzike. To je rečeno na zajedničkoj konferenciji za novinare vršilaca dužnosti direktora Infektivne klinike Kosova Lindita Beriša, direktora Kliničko univerzitetskog centra Basri Sejdija i direktora Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

„Na osnovu rezultata iz uzetih briseva, isključuje se iz mogućnosti da se radi o nekoj zaraznoj bolesti. Sve laboratorijske analize iz biohemijskog instituta su u normali, dok i brisevi isključuju mogućnost nekog zaraznog sindroma“, kazala je Beriča.

Ona je dodala da je ova klinika radila na analizi zaraznih uzročnika, dok se na „ostale rezultate čeka“.

Na pitanje kako se desilo da su svi oni dobili svrab ruku, Beriča je rekla da ona može da govori samo o infektivnim bolestima.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani kazao je da kada su u nedelju tretirani pacijenti, odmah su poslati i uzorci na laboratorijsku analizu.

„Ostale analize van medicinskog domena, faktički infektivne klinike, a koje se tiču izvora trovanja su u nadležnosti ostalih relevantnih institucija, odnosno forenzike“, kazao je Ramadani.

Inače, svi pacijenti se osećaju dobro, i očekuje se da u nakon 24 sata izađu iz bolnice.

XS
SM
MD
LG