Dostupni linkovi

Sa sjevera Sirije raseljeno preko 275.000 ljudi


Kurdske izbjeglice u gradu Tall Tamru
Kurdske izbjeglice u gradu Tall Tamru

Više od 275.000 ljudi raseljeno je usljed ofanzive turske vojske na sjeveroistoku Sirije, saopštile su kurdske regionalne vlasti, a prenosi agencija Rojters.

U saopštenju se navodi da je među raseljenima više od 70.000 djece.

Turska je u srijedu, 9. oktobra, započela novu vojnu akciju pod nazivom "Operacija mirno proljeće", koja je započeta vazdušnim napadima na položaje kurdskih snaga.

Ankara tvrdi da je cilj operacije da se stvori tampon zona u pograničnom području, da bi se tu smjestile sirijske izbjeglice koje se nalaze u Turskoj.


Administracija kurdskih vlasti u sjevernoj Siriji saopštila je u nedjelju, 13. oktobra, da su vlasti u Damasku pristale da pošalju vojsku na granicu sa Turskom kako bi pomogle Kurdima da se odbrane od turske ofanzive, započete u srijedu, 9. oktobra.

Kurdi su zauzvrat obećali da će kontrolu nad gradovima na granici prepustiti Damasku, uključujući poluautonomne gradove Manbidž i Kobani.

Sirijska televizija "El ikbarija" javila je ranije da su se snage koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada rasporedile unutar grada Manbidž na sjeveru Sirije.

XS
SM
MD
LG