Dostupni linkovi

SAD uveo sankcije Turskoj zbog ofanzive u Siriji


Sirijski pobunjenici koje podržava Turska u gradu Tel Abjadu
Sirijski pobunjenici koje podržava Turska u gradu Tel Abjadu

Sjedinjene Države su uvele sankcije za dva turska ministarstva i tri visoka vladina zvaničnika kao odgovor na vojnu ofanzivu zemlje na sjeveru Sirije.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je i svog turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana te zatražio trenutno primirje, rekao je potpredsjednik Mike Pence.

Pence je kazao je da će otputovati u regiju "što je brže moguće".

Sirijska vojska ranije je ušla u područja na sjevero-istoku zemlje. To bi moglo rezultirati sukobom sa snagama koje predvode Turci.

Smještanje sirijske vojske uslijedilo je nakon sporazuma sa snagama predvođenim Kurdima, koji su do prošle sedmice bili saveznici SAD-a.

Turska kaže da njena ofanziva ima za cilj gurnuti kurdske snage iz pogranične regije i uspostaviti ono što vlada u Ankari opisuje kao "sigurnu zonu".

Sa "sigurnom zonom" koja se nalazi oko 30 kilometara u Siriji, Turska želi ponovo smjestiti do dva milijuna sirijskih izbjeglica koje su trenutno na njenom teritoriju.

Mnogi od njih nisu Kurdi, a kritičari upozoravaju da bi ovo moglo dovesti do etničkog čišćenja lokalnog kurdskog stanovništva.

Počela turska vojna operacija u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

XS
SM
MD
LG