Dostupni linkovi

Turska tvrdi da je zauzela sirijki grad Ras al-Ajn


Civili bježe iz grada Ras al-Ajna, 9. oktobar
Civili bježe iz grada Ras al-Ajna, 9. oktobar

Turska je saopštila da su njene snage zauzele grad Ras al-Ajn, na sjeveroistoku Sirije, poslije četiri dana bombardovanja i sukoba s kurdskim jedinicama koje imaju podršku Zapada.

"Nakon uspješnih operacija u okviru operacije 'Izvor mira', grad Ras al-Ajn, istočno od Eufrata, nalazi se pod našom kontrolom", saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Kurdski borci su negirali da je Ras al-Ajn pao.

Nešto tiša situacija je u Tel Abjadu, drugoj meti ofanzive, gradu 120 kilometara ka zapadu, gdje se samo povremeno čuje artiljerijska paljba, prenosi Reuters.

Više od 70 boraca, koje predvode kurdske snage, poginulo je u turskoj ofanzivi, a većina je nastradala u oblasti Tal Abjad, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Direktor Opservatorije Rami Abdulrahman rekao je da je poginulo najmanje 74 kurdskih i 49 boraca među sirijskim pobunjenicima koje podržava Turska.

U međuvremenu, sirijska kurdska administracija na sjeveroistoku Sirije saopštila je da je zbog turske vojne operacije raseljeno 191.069 ljudi.

Pentagon je saopštio da niko od njihovih vojnika nije povrijeđen u turskoj vatri u blizini grada Kobanija, oko 60 kilometara zapadno od glavnog područja sukoba.

SAD je pojačao napore da ubijedi Ankaru da prekine napad na kurdske snage, navodeći da Ankara nanosi veliku štetu državnim odnosima i da bi se mogla suočiti sa sankcijama.

Turska je pokrenula ofanzivu nakon što je američki predsjednik Donald Trump razgovarao telefonom sa turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom i povukao američke trupe koje su se borile zajedno sa Kurdima.

Erdogan je sinoć odbacio sve više međunarodnih kritika zbog vojne operacije i rekago da Turska neće prekinuti invaziju bez obzira šta neko kaže.

Počela turska vojna operacija u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

XS
SM
MD
LG