Dostupni linkovi

Pentagon traži od Turske da obustavi ofanzivu u Siriji


Američki ministar odbrane Mark Esper
Američki ministar odbrane Mark Esper

"Impulsivna" odluka predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana o invaziji u severnom delu Sirije dodatno će destabilizovati region koji je već pogođen građanskim ratom i dovešće Kurde kao američke partnere u Siriji u "opasnu poziciju," izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Vašiongton je "veoma razočaran" turskim upadom, kazao je Esper na konferenciji za novinare, dodajući da će to naneti štetu odnosima SAD i Turske. Takođe, raste opasnost od gubljenja kontrole nad hiljadama zarobljenih pripadnika "Islamske države".

"Da bude jasno, mi ne napuštamo naše kurdske partnere, i američke truše ostaju zajedno sa njima u drugim delovima Sirije. Impulsivni potez predsednika Erdoana o invaziji severne Sirije dovodi SAD u veoma tešku situaciju," kazao je Esper.

Načelnik združenog štaba američke armije general Mark Mili (Milley) kazao je da Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene Kurdima, i dalje čuvaju zatvore sa pripadnicima"Islamske države".

Predsednik SAD Donald Tramp je nazvao tursku operaciju "lošom idejom" i najavio je mogućnost posredovanja. Njegova prethodna odluka da povuče hiljadu američkih vojnika sa severa Sirije, što je otvorilo put za turske operacije, izazvala je žestoke kritike, uključujući i njegovih najbližih saveznika u Republikanskoj partiji.

Visoki turski zvaničnik u Vašingtonu je rekao za AP da američko posredovanje ne bi naišlo na dobrodošlicu u Ankari jer se ona protivi pregovorima sa "teroristima", kako naziva kurdsku miliciju YPG, optužujući je za vezu sa Kurdskom radničkom partijom u Turskoj (PKK), koju Ankara ali i međunarodna zajednica smatraju terorističkom.

Ovaj zvaničnik je ponovio da će Turska zaustaviti svoje operacije u Siriji tek kada pograničnu zonu očisti od "terorista", ali da neće ostati ni "jedan dan više nego što je potrebno."

XS
SM
MD
LG