Dostupni linkovi

Kompromis Londona uslov za dogovoreni Bregzit


Bregzit bez dogovora je realna mogućnost ukoliko Velika Britanija ne potraži kompromis, rekla je danas francuski ministar za evropska pitanja Ameli de Monšelan, javlja Rojters.

Ona je potvrdno odgovorila na novinarsko pitanje da li je sve veća vjerovatnoća da se Britanija kreće ka izlasku iz Evropska unije (EU) bez sporazuma.

"Trenutno, ukoliko ne dođe do nastavka na način kojem se nadamo, ako nema želje za kompromisom, posebno sa britanske strane, Bregzit bez dogovora je najvjerovatnija mogućnost", istakla je De Monšelanova.

Prema njenim riječima, sporazum je još moguć i na današnjim razgovorima između glavnog pregovarača EU za Bregzit Mišela Barnijea i njegovog britanskog kolege Stivena Berklija biće nastavljeno razmatranje mogućnosti.

Ona je naglasila da Brisel radi na dogovoru, ne na bilo kakvom i po svaku cijenu, jer se neće odustati od principa iznijetih prije dvije i po godine.

De Monšelanova je dodala da EU želi mir u Irskoj, zaštitu evropskih kompanija od nelojalne konkurencije i uravnotežene buduće odnose sa Britanijom.

XS
SM
MD
LG