Dostupni linkovi

Evropski parlament nezadovoljan prijedlogom Johnsona za Brexit


Protesti u Londonu u septembru
Protesti u Londonu u septembru

Prijedlozi britanskog premijera Borisa Johnsona o sporazumu za izlazak Britanije iz EU "ni izdaleka" ne odgovaraju onome što je potrebno za kompromis, ocijenila je danas Upravljačka grupa Evropskog parlamenta za Brexit.

Pošto je glavni pregovarač za Brexit Michele Barnier upoznao to tijelo s prijedlozima britanskog premijera, Upravljačka grupa za Bregzit Parlamenta saopštila je da su prijedlozi Johnsona "korak nazad umjesto korak naprijed" ka opštem sporazumu dok se rok izlaska Britanije, 31. oktobar približava.

"Britanski prijedlozi su nedovoljni i predstavljaju veliko udaljavanje od zajedničkih obaveza i ciljeva", piše u saopštenju.

U Upravljačkoj grupi su stručnjaci svih vodećih poslaničkih grupa Evropskog parlamenta koji treba da odobri sporazum o Brexitu prije no što postane zvaničan.

Kako javlja Reuters, švedski premijer Stefan Loften rekao je da je Evropska unija spremna da pregovara o produženju Člana 50 prema kojem je Britanija dužna da izađe iz Unije 31. oktobra, no da je potreban razlog.

"Produženje zavisi od razloga", rekao je Lofven nakon sastanka sa irskim premijerom Leom Varadkarom u Štokholmu.

"Naravno da smo voljni razgovarati o tome, no potreban je razlog. Šta još čekamo?", dodao je Lofven, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG