Dostupni linkovi

Iranski zvaničnici: Dve rakete pogodile iranski naftni tanker u Crvenom moru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Iranski naftni tanker u Crvenom moru kod obale Saudijske Arabije pogodile su dve rakete, rekli su iranski zvaničnici povodom najnovijeg incidenta u regionu gde mesecima rastu tenzije između Teherana i SAD-a, prenosi AP.

Iranski mediji ranije su javili da je u eksploziji danas oštećen iranski naftni tanker koji je putovao kroz Crveno more blizu Saudijske Arabije.

Iranska televizija javila je da su u eksploziji oštećena dva skladišta na tankeru i da je izazvano curenje nafte u Crveno more.

Svi izveštaji navode da se eksplozija dogodila kod obale Džede u Crvenom moru.

Iranska nacionalna tankerska kompanija (NITC) koja upravlja iranskim naftnim brodovima saopštila je da su dve eksplozije koje su pogodile trup tankera verovatno izazvane udarima raketa.

Ta kompanija je navela da se radi o brodu "Sabiti", i da su svi članovi posade živi i zdravi, dodajući da osobe na brodu pokušavaju da poprave štetu.

"Nema požara na brodu", navela je državna kompanija demantujući ranije izveštaje iranske državne televizije prema kojima se tanker zapalio posle eksplozije.

Plovilo je poslednji put uključilo svoje uređaje za praćenje u avgustu blizu iranske luke Bandar Abas.

Portparol američke Pete flote koja nadzire Bliski istok poručnik Pit Pagano rekao je da vlasti u toj oblasti znaju da ima izveštaja o incidentu, ali nije mogao da pruži dodatne informacije.

Izvešaji o eksploziji usledili su posle američkih optužbi poslednjih meseci da je Iran napadao naftne tankere blizu Ormuškog prolaza na ulazu u Persijski zaliv, što Teheran demantuje.

Ova eksplozija mogla bi da pojača tenzije između Irana i SAD, više od godinu dana od kada je američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao Ameriku iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo uveo sankcije Teheranu koje teško pogađaju njegovu privredu.

Posle Trampove odluke usledili su misteriozni napadi na tankere blizu Ormuskog prolaza, Iran je srušio američki nadzorni dron i bilo je drugih incidenata na Bliskom Istoku.

Poslednji napad je bio na vitalna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji koja su napadnuta dronovima i krstarećim raketama i zbog čega je na kratko bila prepolovljena naftna proizvodnja te zemlje.

SAD su optužile Iran za taj napad, što je Teheran demantovao. Za napad su odgovornost preuzeli jemenski Huti pobunjenici, protiv kojih se Saudijska Arabija bori od 2015. godine, mada analitičari navode da rakete upotrebljene u napadu ne bi imale domet da stignu do tih naftnih pogona iz Jemena.

Iran je takođe zaplenio više tankera poslednjih meseci u oblasti Persijskog zaliva, a u julu je kod Gibraltara zaplenjen iranski tanker, koji je oslobođen 15. avgusta.

SAD i Iran: Rizik od rata zbog pogrešne kalkulacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG