Dostupni linkovi

Vukovar: Četvorica pripadnika srpske paravojske kazneno prijavljeni za ratne zločine


Vukovar

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina su, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili kriminalističko istraživanje vezano za teška fizička i psihička zlostavljanja civilnog stanovništva grada Vukovara 1991./1992. godine na području zvanom "Leva supoderica", izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP).

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su četvorica osumnjičenih (1947., 1955., 1957. i 1967.), kao pripadnici srpskih paravojnih dobrovoljačkih jedinica (odred "Leva supoderica"), na području tada okupiranog grada Vukovara, u periodu od 20. studenog 1991. godine do lipnja 1992. godine, protupravno oduzeli slobodu, zatočili te teško psihički i fizički zlostavljali trojicu civila iz Vukovara. Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila, počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja, 2 navodi se u priopćenju.

MUP ne želi objavljivati detalje slučaja.

"Zbog zaštite dostojanstva zlostavljanih civila, činjenice da su dvojica preživjela zlostavljanje, ali i poštede njihovih obitelji o mučnim detaljima zlostavljanja, Ministarstvo unutarnjih poslova u ovom slučaju neće navoditi niti opisivati konkretnije na koji način su oštećeni zlostavljani, kako niti minimalne podatke o identitetu oštećenih. Detalji zlostavljanja, kao i identitet zlostavljanih civila navedeni su u kaznenoj prijavi i poznati tijelima kaznenog progona," kaže se u priopćenju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona RH, protiv četvorice osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, međutim sva četvorica su nedostupni tijelima kaznenog progona RH.

XS
SM
MD
LG