Dostupni linkovi

Kaznena prijava protiv dvojice osumnjičenika za ratne zločine u Vukovaru


Protiv 75-godišnjeg državljanina Srbije i 55-godišnjeg državljanina Hrvatske, podneta je krivična prijava zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Vukovara 1995, navodi u priopćenju hrvatska policija.

Prijavljenog 75-godišnjeg državljanina Srbije i 55-godišnjeg državljanina Hrvatske se sumnjiči da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, navodi se.

"Naime, 75-godišnji državljanin Srbije se sumnjiči da je krajem 1995. godine, kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske. Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao na način da su ga udarali šakama i drugim dijelovima tijela te palicama po cijelom tijelu, izazivali elektrošokove, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine.

Nadalje, 75-godišnjeg državljanina Srbije i 55-godišnjeg državljanina Hrvatske se sumnjiči da su od lipnja do kolovoza 1995. godine, kao pripadnik i kao zapovjednik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila. Naime, tada 34-, 55- i 54-godišnjak, koji su bili zaposlenici komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka, 24. lipnja 1995. godine protupravno su lišeni slobode od strane pripadnika paravojnih formacija podređenih osumnjičenom 55-godišnjaku. Potom su prevezeni u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru, a nakon toga u kuću u Vukovaru gdje su ih 75-godišnjak i 55-godišnjak zatočili i grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od spomenutih civila prevezli u prostorije 35. slavonske brigade VRSK u dalju, nakon čega su ih predali u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995. Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je uslijed grubog fizičkog zlostavljanja usmrćen. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni", stoji u priopćenju.

Protiv navedene dvojice osumnjičenika, koji nisu dostupni tijelima progona Republike Hrvatske, podnijeta je kaznena prijava zbog opisanih kaznenih djela Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

XS
SM
MD
LG