Dostupni linkovi

Trilateralni sastanak u Novom Sadu: Vučić, Rama i Zaev


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas (četvrtak) sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevom i predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom u Novom Sadu.

Prema najavama iz Službe za saradnju s medijima Predsednika Srbije trilateralni sastanak biće održan u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave.

Zasad nije precizirana agenda samog susreta ali se pretpostavlja da će glavna tema biti ideja o ukidanju trgovinskih barijera.

Sastanak se organizuje nakon ranije izjave Aleksandra Vučića koji predlaže zajedničko nastupanje ovih balkanskih zemalja slično Višegradskoj grupi, koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka.

Vučić je tom prilikom istakao da je važno da se istupa kao blok, jer će to doneti bolji ugled zemljama u Evropi.

Zvaničnici Srbije u međuvremenu su naglasili da je suština tog bloka u stvaranju zajedničkog tržišta i jedinstvene investicione destinacije, sa harmonizovanim propisima i pojednostavljenim procedurama.

Vlasti u Severnoj Makedoniji za sada su uzdržane, ali su naglasile da svaki korak biće razmotren sa evropskim i američkim partnerima te zemlje.

U Albaniji se zasad zvanično ne izjašnjavaju o ovoj ideji.

Delimično uspešna saradnja među zemljama Zapadnog Balkana već je realizovana u okviru CEFTA sporazuma (Sporazum o slobodnoj trgovini centralne Evrope), ali ni on nije u potpunosti implementiran u zemljama regiona. Sporazum obuhvata Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo, Moldaviju i Severnu Makedoniju.

Inače, o značaju saradnje u regionu bilo je reči i 2017. godine na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Trstu kada je EU pokušala da unapredi tu saradnju uz želju da se jača ekonomska i trgovinska saradnja među zemljama Zapadnog Balkana. Međutim, uglavnom zbog političkih pitanja, značajniji pomaci nisu zabeleženi.

Po završetku trilateralnog sastanka u Novom Sadu, zvaničnici će se obratiti medijima.

XS
SM
MD
LG