Dostupni linkovi

Šaranović: Svi akcionari Kraša treba da imaju isti tretman


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svi akcionari Kraša treba da imaju jednak tretman, izjavio je danas Nebojša Šaranović, vlasnik i direktor kompanije Kappa star limited koja je jedan od manjinskih akcionara Kraša.

On u pisanoj izjavi za medije povodom stava Skupštine Kraša da odluku o dokapitalizaciji kompanije mogu doneti samo Uprava i Nadzorni odbor, a ne i ostali akcionari, rekao da je nejasno

zašto je Upravi kompanije dato tako široko ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni akcija, pa čak i sa mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim akcionarima.

"Očekujem da Kappa star limited ima jednak tretman kao i svi drugi akcionari Kraša. Verujemo da ova odredba, odnosno ovlašćenje dato Upravi, neće biti zloupotrebljeno time što bi bilo koje akcionar bio isključen iz prava prvenstva ili time što bi nove akcije bile izdate po neprimereno niskoj ceni", naveo je Šaranović.

Takav eventualni postupak bio bi, kako je ocenio, u direktnoj suprotnosti sa načelom jednakosti akcionara, kao jednim od osnovnih principa akcionarstva.

"Neodgovornom primenom ovog ovlašćenja nanela bi se značajna šteta ne samo akcionarima kojima je isključeno pravo prvenstva, nego i svim drugim akcionarima, a pre svega samom Krašu. Duboko verujemo da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju ne stavljajući nijednog akcionara Kraša u diskriminišući položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave", ukazao je Šaranović.

Podsetio je da odredba o odobrenom kapitalu nije korišćena prilikom povećanja osnovnog kapitala Kraša u 2018. godini, kad je osnovni kapital povećan odlukom Glavne skupštine.

On je istakao ne vidi razlog zbog čega bi se takva odredba primenjivala u budućnosti, "samim tim što smo na hrvatsko tržište ušli sa značajnim ulaganjem i pokazujemo puno poverenje u stabilno tržište kapitala i pravni okvir Republike Hrvatske i verujemo da ćemo biti tretirani ravnopravno kao i svi drugi investitori".

Šaranović je akcije Kraša kupovao na Zagrebačkoj berzi i trenutno ima 22,8 odsto udela u ovoj hrvatskoj kompaniji.

Brokeri tumače da je odluka Skupštine Kraša da o dokapitalizaciji mogu da odlučuju Uprava i Nadzorni odbor, ali ne i akcionari, pokušaj da se Šaranović spreči da dođe do većinskog paketa akcija.

XS
SM
MD
LG