Dostupni linkovi

Iranke se pripremaju za odlazak na stadion


Iranke na utakmici nakon što su vlasti rijetkim potezom dozvolile odabranoj grupi žena da gledaju fudbalsku utakmicu između Irana i Bolivije, Tehran, Oktobar 16, 2018.
Iranke na utakmici nakon što su vlasti rijetkim potezom dozvolile odabranoj grupi žena da gledaju fudbalsku utakmicu između Irana i Bolivije, Tehran, Oktobar 16, 2018.

Hiljade žena u Iranu pripremaju se za odlazak na fudbalsku utakmicu prvi put u posljednjih nekoliko decenija, nakon što je Svjetska fudbalska federacija /FIFA/ zaprijetila da će suspendovati ovu zemlju jer je ulazak na stadione bio dozvoljen samo muškarcima.

Islamska Republika zabranila je ženama da dolaze na fudbalske i ostale stadione prije oko 40 godina, uz objašnjenje od sveštenstva da one moraju biti zaštićene od "muške" atmosfere i pogleda na poluobučene muškarce.

FIFA je naredila Iranu prošlog mjeseca da dozvoli ženama neograničen pristup stadionima i da njihov broj treba da bude određen potražnjom za ulaznicama, prenio je AFP.

Direktiva je upućena pošto je jedna Iranka umrla nakon što se spalila zbog straha da će biti zatvorena jer se obukla kao muškarac da bi gledala utakmicu.

Žene su brzo reagovale da bi došle do ulaznica za sutrašnju utakmicu Irana i Kambodže na Stadionu "Azadi" u Teheranu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Prvi kontingent ulaznica prodat je za manje od jednog sata, a ubrzo su rasprodata i dodatna mjesta, javili su državni mediji.

Ministarstvo sporta saopštilo je da stadion kapaciteta 100.000 ljudi spreman da primi još više žena. Ime stadiona na farsi jeziku znači "Sloboda".

Za sada je ulaznice kupilo oko 3.500 žena.

Iranski navijači žale za 'Plavom djevojkom'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

XS
SM
MD
LG