Dostupni linkovi

Zenica: Oko sedamdeset rudara noć provelo u jami Stranjani


Rudari u Rudniku mrkog uglja Zenica, arhivski snimak

Oko sedamdeset rudara je noć provelo u jami Stranjani, jednoj od tri rudnika u Zenici.

Kako za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi Smajo Doglod, jedan od uposlenika, u utorak navečer je intervenisala hitna pomoć, a u srijedu ujutro je odvezen još jedan rudar u bolnicu.

Rudari jame Stranjani traže uplatu zdravstvenog i penzionog osiguranja.

"Prikupili smo potpise 192 radnika koji su jutros predani advokatu kako bi se pokrenula krivična prijava protiv rukovodstva rudnika zbog neuplaćenih PIO doprinosa od 2009. godine. To se ne odnosi samo na rudare ove jame, već doprinosi nisu uplaćivani cijelom rudniku Zenica", ističe Doglod.

Na sastanku u utorak, u Direkciji rudnika mrkog uglja Zenica, na kojem nisu prisustvovali predstavnici pogona Stranjani, zaključeno je da će taj pogon biti zatvoren, ali da rudari koji rade na ovom pogonu neće ostati bez posla.

No, prema riječima Smaje Dogloda, rudari jame Stranjani ne pristaju na zatvaranje jame.

"Vlada Federacije BiH je napravila plan prije skoro dva mjeseca da se jama Stranjani zatvara. Tih 60 dana uskoro ističe, ali tom istom odlukom, zenički rudnici više neće postojati. Mi tražimo da struka djeluje, a ne podobni. Očigledno je sve smontirano da se rudnik privatizuje", navodi Doglod.

Istovremeno, u Samostalnom sindikatu rudara Federacije BiH kažu kako podržavaju rudare u jami Stranjani da im se uplati radni staž, kao i da su zahtijevali od Vlade Federacije BiH da u, slučaju zatvaranja jame, rudari budu preraspoređeni na druga radna mjesta.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsjeća kako je odluka Federalne Vlade da više neće biti ulaganja u rudnik Stranjani.

"Ova jama je najkompleksniji i najteži objekat, gdje je ležište pretrpjelo jake deformacije. To je ležište gdje je nemoguće uvođenje modernije opreme, već je jedino moguće radove kopanja obavljati na najprimitivniji način, ručno. To je ležište gdje je teško obezbijediti minimalne sigurnosne uslove rada", kaže Husić.

Rudnik Zenica ima tri rudnika.

U rudniku Stranjani je zaposleno 216 rudara.

Podsjetimo, 10. septembra, šest stotina rudara protestovalo je u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH, gdje je održavan sastanak zbog blokade računa rudnika, izazvane velikim dugovima za doprinose.

Rudari u Sarajevu poručuju: 'Ne budite rudarski gnjev'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Početkom septembra, Poreska uprava Federacije BiH uputila je konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od oko 105.5 miliona eura, nakon čega su u tri rudnika u Zenici obustavili proizvodnju.

XS
SM
MD
LG