Dostupni linkovi

BiH: Rudari u štrajku, strahuju da će ostati bez posla


Rudari u rudniku

Rudari u pogonu jame Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica jutros su sišli u jamu i odbijaju izaći, jer ne pristaju na preraspodjelu u druge pogone, „Raspotočje“ i „Stara jama“ te vjeruju kako će doći do zatvaranja jame i u konačnici da će ostati bez posla.

U jami ih trenutno ima 70, kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdio upravnik pogona Asmir Đuk.

„ Ljudi su se odlučili na neposluh i na štrajk i zatvoreni su u jami. Obišao sam ljude i pričao s njima i do zadnjega će ostati dole i nemaju namjeru uopšte da idu u Raspotočje,“ kazao je Đuk.

Rudari smatraju kako bi preraspodjela bila samo privremeno rješenje, a odlučili su pokrenuti i tužbu radi ostvarivanja svojih prava po uplati doprinosa još od 2009. godine, zajedno sa krivičnim prijavama.

Održan je i sastanak sa predsjednikom Saveza sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosna i Hercegovine Sinanom Husićem.

„Vlada i Elektroprivreda BiH nemaju namjeru dalje investirati u pogon u Stranjani, a rudnik Zenica ostaje sa pogonima Stara jama i Raspotočje. Uprava rudnika je zadužena da vrši etapno preraspodjelu radnika. Ono što smo insistirali je sigurnost svih radnih mjesta i osigurali finansijsku podršku rudnicima do kraja godine, a koju će pružiti Elektroprivreda u cilju primjene aktuelnog kolektivnog ugovora, a do potpisivanja novog.“

Paralelno jutros su štrajkovali i rudari iz rudnika Banovići, koji su jednosatnim štrajkom koji će biti nastavljen u sve tri smjene poručili kako će stati u zaštitu svojih prava, te da neće dopustiti otpuštanje koje je predvidjela Vlada Federacije BiH.

„Oni imaju sutra na sjednici Parlamenta FBiH zakon o restrukturiranju rudnika gdje je predviđen rudnik Banovića u koncernu gdje predviđaju smanjenje broja radnika i cijene uglja, što je kontradiktorno sa stavovima Sindikata, da su taj akt pravili i da Sindikat nijednog momenta nisu uključili, a što su bili dužni„ naveo je predsjednik Skupštine sindikata ovog rudnika Zijad Lačić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kako tvrde u Sindikatu, ne želi potpisati novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH, kao i to da ne dozvoljava povećanje najniže neto satnice rada, niti povećanje cijene uglja.

Sindikat traži i garanciju za kreditna sredstva vezano za izgradnju Bloka 1 Termoelektrane Banovići, kao i protivljenje Programu o restrukturiranju elektroenergetskog sektora kojim se predviđa ulazak rudnika u koncern Elektroprivrede BiH uz smanjenje broja radnika i cijena uglja.

S druge strane, premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručio je kako nijedan rudar iz Banovića neće ostati bez posla, te da su strahovi neopravdani.

XS
SM
MD
LG