Dostupni linkovi

Turska: Okončane pripreme za vojnu operaciju u Siriji


Sirijski pobunjenici koje podržava Turska
Sirijski pobunjenici koje podržava Turska

Turska je saopćila u utorak da su okončane pripreme za vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije nakon što je SAD počeo pripreme za povlačenje svojih vojnika, prenosi Reuters.

"Turske oružane snage neće tolerirati uspostavljanje terorističkog koridora na našim granicama. Okončane su sve pripreme za operaciju. Od ključne je važnosti uspostaviti sigurnosnu zonu ili koridor za mir i stabilnost naše regije te da Sirijci dostignu siguran život", navodi se u saopćenju turskog Ministarstva odbrane.

Dopisnik agencije Reuters sa lica mjesta javio je da nema naznaka vojne aktivnosti nedaleko od turskog pograničnog grada Akčakale.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je ranije da sve ukazuje na to da Turska za sada neće početi operaciju na sjeveru Sirije.

Prema riječima zvaničnika, američki vojnici napustili su dva promatračka mjesta u Tel Abjadu i Ras el Ajnu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je da će potpuno uništiti i zbrisati tursku ekonomiju ukoliko Ankara poduzme bilo kakav postupak koji bi smatrao prelaskom granica nakon povlačenja američke vojske sa sjeveroistoka Sirije.

Njegovi komentari izazvali su negodovanje Turske, uključujući političare iz oporbe poput liderice Dobre partije Meral Aksener, koja je naglasila da je vrijeme da se po strani ostavi unutarnja politika.

Prema njenim riječima, prijetiti turskoj ekonomiji je "diplomatska katastrofa". Ona smatra da danas postoji samo jedna stranka, a to je turska nacionalna zastava.

Ranije je iz Bijele kuće saopćeno da će Turska uskoro krenuti u dugo planiranu vojnu operaciju za uspostavljanje "sigurne zone" na sjeveru Sirije, što američke snage neće podržavati niti u tome sudjelovati.

Američke snage se povlače sa severa Sirije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

XS
SM
MD
LG